View Single Post
Vechi 03.05.2012, 23:49:04
tinutza tinutza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

De vina sunt oamenii care dau cat cere Preotul. Acum 1 an, la o biserica dintr-un sat, am vazut ca Pr a cerut pt botezul unui copilas intre 230-250 lei, nu mai tin minte exact. Botezul a durat 30-40 min. Acum ma gandesc ca e o suma totusi rezonabila, gandind ca mai citeste, canta si cei de la strana, iar Pr le da si lor o oarece suma de bani pt asta. Dar pe vremea cand am asistat la acel botez, mi s-a parut mult cat a cerut Pr, pt cele aprox 30 min.
In mod normal un Pr trebuie sa se bucure ca increstineaza un om, si ar fi putut sa o faca chiar fara bani, caci e crestin, e omul lui Dumnezeu, nu? Sunt curioasa daca apostolii cereau ceva pentru ca botezau in numele Domnului. Li se cuvenea sa zicem masa, si te miri ce mai era de trebuinta (caci Dumnezeu le-a zis sa se duca in cetati fara sa isi ia nimic cu ei de mancare, etc.)
Dar una e o suma echivalentul a unei mese, pt osteneala depusa (30-40 min la botez, in care erau destul de putini invitati, deci nu prea avea de ce sa se streseze Pr) si alta e sa fi nevoit sa dai cat iti cere, am auzit ca unii Pr din orasele mai mari ar cere si 500 lei sau mai mult.

Dar daca lumea nu ar da cat li s-ar cere?
De vina sunt oamenii ca le da cat le cere, adica sume mari. Dar daca nu s-ar mai duce nimeni la Preotii care cer mult, sa vezi cum s-ar multumi cu oricat i-ai da. (Stiti ca e vorba aceea: ,,Prost nu e cine cere ci cine da!")
Cunosc un singur Pr care nu ia bani deloc, nici la inmormantare, nici la cununie, nici la botez. Daca vrea cineva sa ii dea, zice: Puneti la cutia milei! Si la acatiste face la fel! Mai rar vezi asa ceva, foarte rar!

Preotii au si salariu platit din fondurile statului, nu? Care o fi baremul, nu stiu.
Dar de unde sa dea enoriasul care poate sa aiba minimul pe economie, ii mai vine si un copil, deci, cheltuieli suplimentare, de unde atatia bani ?

M-am cam saturat cat ne scot ochii sectantii cu aceste chestii (si pe buna dreptate o fac), ca Preotii (adaug eu ca: nu toti) sunt dupa interes (financiar), ca nu mai sunt ca alta data, sau cum ar fi fost in biserica primara, oameni cu dragoste pt Dumnezeu si deci si pt aproapele (din dragoste nu te apuci sa jecmanesti omu). Sa nu inmormanteze pe cineva ca nu ii da cat ii cere (si 500 lei am auzit)?! Jalnic! De unde sa isi mai permita omu sa faca si pomeni? Pomana i-o face Preotului.

Last edited by tinutza; 04.05.2012 at 00:31:36.
Reply With Quote