Citat:
În prealabil postat de antoniap
1. S-a interzis cumva citirea Moliftelor Sfantului Vasile? E anul Sfantului Maslu. Dar ce fel de Sfant Maslu? Cu sau fara Molifte?
2. Se va interzice cumva rostirea rugaciunii incepatoare adresate Preasfintei Treimi? (Am gasit o carte de rugaciuni publicata recent in care nu e amintita aceasta rugaciune printre rugaciunile incepatoare.)
3. E adevarat ca noul statut BOR nu mai cuprinde si tunderea in schimonah?
|
Am ascultat o emisiune la radio Trinitas, in care era invitat Decanul Facultatii de Teologie din Iasi. Dansul a spus ca Sinodul a hotarat sa nu se mai citeasca Molitfele in ziua de 1 ianuarie, sarbatoarea Sfantului Vasile, deoarece sunt rugaciuni speciale de exorcizare, care nu se citesc tuturor ci doar celor care au probleme(se referea la cei posedati). A mai spus ca unii oameni sunt nemultumiti ca sunt tratati ca niste demonizati(ceea ce mi s-a parut cam tras de par, in fine, poate s-a confruntat cu astfel de cazuri). Eu ma intreb de ce oare s-au citit atata timp si niciun parinte duhovnicesc nu a ridicat in acest mod problema? Cred ca pentru multi oameni, sarbatoarea Sfantului Vasile era singura ocazie in care puteau sa participe si sa asculte aceste rugaciuni.
Din cate stiu(am participat de mai multe ori la Sfantul Maslu), nu se citesc Molitfele in aceasta Sfanta Taina(nu fac parte din Maslu).
De interzicerea rostirii rugaciunii incepatoare adresata Preasfintei Treimi, nu am mai auzit pana acum si sincer, mi se pare ceva imposibil, atat ca idee cat si ca punere in practica.