Citat:
În prealabil postat de fallen
Hristos a inviat!
Vi s-a intamplat, cu siguranta, ca imediat dupa ce va impartasiti, sau chiar in ziua precedenta, dupa ce v-ati spovedit si ati primit dezlegare, sa patiti ceva, sa vi se intample ceva care sa va faca sa cadeti din nou in pacat : sa va certati, sa va enervati, sa injurati pe cineva, sa va supere cineva sau sa aveti impresia ca vrea sa va opreasca de la savarsirea sfintei taine sau sa va faca sa fiti nevrednici. Cu siguranta e mana lui Aghiutza, care chiar asta vrea. Ba chiar putem sa credem, aia mai pacatosi dintre noi, ca ne pandeste, ne asteapta la cotitura, sa se razbune pe noi daca cumva savarsim vreun act de pocainta. Ce putem face in acest sens? Cum putem sa identificam "sursa", "cuibul" dracilor din casa si din viata noastra? Desigur, de tot nu vom putea sa-i alungam, dar macar sa nu-i mai atragem. Cu siguranta gresim si noi cu ceva de cadem prada necuratului asa usor. Si totusi, cred ca dupa savarsirea actului de pocainta (participarea la slujba, spovedanie, maslu, etc), e un moment vulnerabil, ne prinde descoperiti cu ceva, probabil e ca la fotbal, cadn te bucuri ca ai dat un gol si echipa adversa contraataca. Sau poate asta se intampla doar cand actul de pocainta nu e complet. Ce parere aveti?
|
Actul de pocăință este complet, dar noi suntem creștini incompleți. În loc să fim în unire mistică, o dată pentru totdeauna cu Domnul, noi am fost la braț cu El o clipă, după care ne-am întors la ale noastre. În loc ca El să ne ridice, noi L-am târât după noi.
Și totuși, nu trebuie să cedăm încă o dată sugestiilor lui Întunecilă și să credem că Sf Taină (a Spovezii, a Împărtășaniei) nu a operat în noi. Dimpotrivă, e ca la un război al nervilor, sau mai degrabă ca la un asediu: să persistăm și puterile dușmanului vor slăbi.
Dacă, însă, se întâmplă ca între momentul primirii dezlegării (absolvirii) și cel al primirii Euharistiei să păcătuim din nou, atunci în niciun caz nu trebuie să ne împărtășim, fiindcă ar fi o împărtășire sacrilegă. De aceea, e bine ca ultimul examen de conștiință să fie făcut în biserică, chiar înainte de primirea Sf Trup și să ne punem întrebarea: "oare de când ne-a iertat El și până acum, nu cumva L-am supărat din nou?"