04.05.2012, 12:09:17
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de JoyDivision
noi in USA ne respectam credintele reciproc si nu ne facem eretici, asta ar fi un gest foarte urat!
lasati-L pe Dumnezeu sa stabileasca cine e eretic si cine nu! pana atunci, fiecare sa-si vada de relatia cu Domnul asa cum ii dicteaza constiinta.
|
Acuma, fara a fi malitioasa, americanii nici nu pot sa se faca unul pe altul “eretic”, pentru ca sunt de factura ecumenista, fragmentati in zeci de mii de denominatiuni ce sunt privite ca revelari salvatoare ale lui Dumnezeu, in aceeasi masura, pe care Hristos le cuprinde prin insusi universalitatea lui concreta si transcendenta, ce depaseste orice forma religioasa. Absolutizarea acestei credinte a lor, adica a relativului duce la relativizarea absolutului , adica a Adevarului.
Pe topicul despre Ecumenism am transpus intr-o imagine plastica, ceea ce inteleg eu prin relativizarea credintei si care cred ca se intampla in cazul societatii americane:
Citat:
Relativizarea credintei, o vad ca pe un munte, avand piatra vie (Hristos) in varful ei, izvorul spiritualitatii ce se revarsa peste munte si o cale dreapta, abrupta , pe linia de cea mai mare panta , plus multe carari serpuitoare, intortocheate, ce urmeaza curbele de nivel,ce ajung pana la pisc, la Imparatie. Ecumenistii spun: nu conteaza cararea pe care o alegi, din moment ce toate ajung sus, au o perspectiva de ansamblu asupra muntelui. Ceilalti au o perspectiva generala, dar si una asupra detaliului, astfel: in punctele de interesectie dintre linia de cea mai mare panta si cararile serpuitoare, intalnesc convergente de sens, valori umane comnune, pe care le recunosc, insa vad si arborii cazuti, ce blocheaza cararile, unele mai jos, altele mai sus, spre pisc, ceea ce ii face pe oameni sa se intoarca si sa caute calea cea dreapta,caci ea e singura ce se deschide spre Imparatie.
|
Citat:
Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află. (Matei 7:14)
|
Last edited by ioanna; 04.05.2012 at 12:43:03.
|