Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron
N-am sustinut ca o sa ma imbogatesc la pensie, nici macar n-am sustinut ca banii aia cotizati de mine or sa fie mai multi decat cei de la stat. Sustin doar ca banii cotizati de mine in contul meu sunt ai mei, sunt bani la care pot sa emit pretentii, sunt bani care mi se cuvin cu adevarat, cat de putini vor fi ei atunci. Cat pun de-o parte, atata am. Plus ce mai poate sa inmulteasca administratorul fondului, investind. Din ce stiu randamentele au fost peste inflatie de cand s-au introdus la noi pilonul II de pensii.
Spre deosebire de banii dati statului, intr-un proces ce seamana mai degraba cu loteria. Oare cati salariati vor fi cand voi fi eu pensionar? Oare o sa aiba statul de unde sa dea bani atunci? Pensia de la stat reprezinta o incertitudine.
|
Peste inflatie cu cat? 1-2% si aia cu semnul intrebarii dat fiind ca in calculul inflatiei exista si o doza de subiectivism statistic?
Fa un calcul de curiozitate si vezi cum ai fi iesit mai bine in ultimii 30 ani, cu banii dati la "stat" sau aia la fondul privat?
Intreaba-te si cate state au dat faliment incat sa nu mai plateasca pensiile si cate "fonduri private" au dat faliment si contribuabilii n-au mai vazut nici un ban.