Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron
Eu am senzatia ca va vreti si cu slanina-n pod, si cu sufletu-n rai. Orice fond de pensii implica riscuri. Moneda se poate oricand deprecia. Oricand poate sa apara vreun razboi sau vreo calamitate. Dar una e cand statul da pensii preferential, putand oricand sa vina si sa zica: n-ajunge pentru toti, asa ca va taiem un sfert. Care sfert nici n-o sa-l vedeti inapoi in cazul in care ne hotaram sa revenim la niveul de dinainte.
Si alta e cand ai niste bani intr-un cont, la care ai acces dupa ce te pensionezi.
|
Haha, proasta comparatie care exprima exact ce am zis si mai inainte.
Cand nu mai sunt bani, guvernul (nu "statul") taie din pensii x%. Dar mai ramai cu ceva.
Cand un fond privat nu mai are bani, intra in faliment deci nu mai vezi nici un ban.
Si guvernele si fondurile private sunt coduse de oameni.
Deci...care e varianta mai avantajoasa?
Citat:
Nu uitati ca fondurile de pensii sunt asigurate si exista un intreg mecanism prin care chiar si caderea lor este amortizata astfel incat cotizantii sa nu fie afectati.
|
Ce naiv poti sa fii.
Si ce crezi, cand a cazut piata imobiliara din SUA, aia nu aveau asigurari pe imprumuturi?
Citat:
Sunt zeci de mii de fonduri de pensii administrate privat pe lumea asta si doar vreo doua sute de state suverante. Daca facem un calcul, ajungem la concluzia ca numarul statelor care au falimentat in ultimele decenii, raportat la numarul total e probabil proportional cu numarul de fonduri de pensii care au falimentat, raportat la numarul total.
|
Deci daca invartim nitel cifrele, si luam zero -urile si le punem in fata in loc sa le punem la sfarsit, s-ar putea sa iasa exact valorile de care avem nevoie.
Si cu exact aceleasi cifre!
Eu zic mai bine sa faci asa, mai la obiect:
In ultimii 100 ani, de cate ori a ajuns statul roman in situatia de a nu mai putea plati pensiile, si cate din institutii financiare din Romania, nationale sau internationale au disparut cu banii contribuabilor cu tot?