În prealabil postat de zaharia_2009
Nu am auzit in Scriptura ca sotia sa dea ,,carte de despartire" sotului !
Sau ca sa nu discutam precum spunea ,,Nea Mitica de la Liga" : ,,... degeaba purtam discutii inutile", trebuie sa fim toti de acord ca atunci cind facem referire la Scriptura sau Evanghelie , nu vorbim de BIBLIA HAZLIE si nici de variantele apocrife .
De asemenea am citit , cred ca in I Corinteni, ca in chipul unui pogoramint fiind pt. slabiciunile umane , sa se ingaduie recasatoria, decit ca cel care nu poate duce solitarismul postconjugal sa arda in focul gheenei pt. eventualele pacate . Dar asta doar pt. anumite situatii .
Totusi marturisesc ca nu reusesc sa patrund o taina : casatoria , ca si calugaria sunt 2 cai ale mintuirii omului . Ba mai mult , in aparenta , casatoria este favorizata, prin faptul ca a fost consfintita ca sfinta taina .
Ei , de ce unui calugar nu i se ingaduie sa se gindeasca si apoi sa se razgindeasca ... si tot asa de trei ori in a-si alege "locul"? Iar unui mirean , da !
Diferente intre calugar si soti exista multe si importante , dintre care cea care atesta , consfinteste, imbracarea chipului ingeresc prin juramint propriu , tot pe Evanghelie si pe cruce, inca din viata aceasta , este cea mai mare . Sotii in casatorie nu traiesc in chip ingeresc (ingerii stim cu totii ca nu au relatii intinate , trupesti, ingaduite oamenilor numai dupa caderea in pacat si care tocmai asta stigmatizeaza : starea diferita de acum fata de cea originara a lui Adam, adica starea cazuta . Avem vreo indoiala ca relatiile trupesti sunt relatii intinate fata de creatia initiala a lui Dumnezeu ? Pai nu ne spune proorocul David in Psalmul 50 : ,,...ca-ntru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea !") nu traiesc intr-un chip si o stare readusa, restaurata la conditia adamica , pe cita vreme calugarul , da ! Sau ma rog, fac eforturi toata viata sa traiasca asa. Ca unora le iese si ajung sfinti cu harisme deosebite iar altora , ba, este altceva !
Asadar, daca el, caugarul cade in acest pacat al trupului , dupa ce si-a depus de buna voie juramintul , atunci excluderea lui este categorica fara sanse de reintoarcere .
Despartirea sau divortul se intimpla in mod iminent in viata fie natural fie prin caderea de la dreapta credinta , nemaivorbind de pacatul desfrinarii care este unul tare greu , mai ales pt. motivul ca ortodoxul fiind hristofor , practicind adulterul il constringe pe Hristos-ul din el la desfrinare -lucru extrem de grav-si care poate face astfel viata imposibila si care este un izvor nesecat de alte milioane de pacate zilnic.
Daca cei doi sunt un singur trup , unit de Dumnezeu , si in acest un singur trup este insusi Dumnezeu-Hristos , de la botez si impartasanie, va indoiti fratilor catolici ca Acesta sa fie deacord sa primeasca in El insusi (adica in trupul acesta unit si de El salasluit) mizeria si spurcaciunea , de cite ori vrea un ticalos , si mai ales cum si pe unde vrea el sa o introduca ?
Exact cum invata Hristos : ce are de-a face mamona cu Dumnezeu ? Evident ca nimic !
Si atunci consecintele sunt clare , categorice si veniale .
Dar de ce biserica ingaduie si a treia casatorie si nu se opreste deja la a II-a, asta numai sfintii care au intocmit canoanele o pot sti . Ma refer la profunzimea alegerii si nu la lapidarul : pt. slabiciunile umane !
Asadar,indoiti-va , este treaba voastra sa va indoiti inaintea ortodoxie si a Bisericii Ortodoxa, privind casatoria-recasatoria. Credeti ce sunteti invatati , ca si barbieritul preotilor , ca si necasatoria lor, ca si azimele, ca si imaculata conceptie, ca si sfinta doime (admiterea Filioque sparge unitatea Sf. Treimi generind aparitia a doua inceputuri, a 2 dumnezei principali si a unuia secundar) si cite mai cunoasteti .
Noi le avem pe ale noastre , de care si tinem neaparat !
Datoria fireasca de a respecta pe orice om cu convingeri diferite de ale noastre , raporturile amabile si amiabile,lipsite de ipocrizie si dorintele de bunacredinta pt. unitate nu ne dau insa dreptul sa tacem sau sa ascundem realitatea ortodoxa, si tot ce decurge din ea !
NB: am inceput raspunzind la o postare si am sfirsit cu un alt raspuns pt. o alta postare . Sper ca se intelege .
|