Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM
E de la sine inteles, adulterul e pacatul pentru care se poate ajunge la divort, indiferent de care dintre cei doi soti e savarsit...foarte simplu.
Eu zic ca pe atunci barbatii isi cam paraseau sotiile, si a fost nevoie sa li se traseze lor in special niste reguli mai stricte ( deci sa nu se mai renunte la sotii, doar pentru ca mancarea nu are sare)...astfel adulterul e un motiv valid pentru a se ajunge la divort.
|
Postarea aceea (ca si a mea) aratau tocmai ca NU este "de la sine inteles".
Cand pretinzi ca te ghidezi doar dupa Biblie (sola scriptura), o faci cu deplina onestitate, nu trasezi arbitrar concluzii "logice" deoarece logica omeneasca nu are nimic de a face cu ratiunile dumnezeiesti. Nu exista scrisoare de despartire data de femeie, oricum ai lua-o.
Altfel, ghidandu-te dupa "reciprocitate" si logica omeneasca, ajungi la absurditati, cum ar fi femeia preot si altele...
Deci postarile acelea vroiau de fapt sa indice riscurile care exista cand nu stii de traditia bisericii. Multe dintre reglementarile vietii familiale (canoane) provin de la Sfantul Vasile cel Mare (inclusiv un canon privind avortul, am gasit, unde spune ca nu se face diferenta intre copil format si copil neformat! Ceea ce mi s-a parut de luat in seama pt ca multi se amagesc ca un embrion nu este om, deci nu se aplica porunca de a nu ucide...etc.).
Ortodocsii se ghideaza si dupa sfanta traditie, iar faptul ca despartirea este permisa pt adulterul oricaruia a fost exprimat de Sfantul Vasile cel Mare (poate si de alti sfinti parinti.. ). Deci nu ne ghidam arbitrar dupa pareri personale (aplicarea simetriei sau reciprocitatii), ci dupa canoane in care voia lui Dumnezeu este exprimata prin gura sfintilor Sai.