View Single Post
Vechi 06.05.2012, 14:11:29
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Desi ""miticilor"" li se pot afla multe bube in cap- ca tuturor de altfel- din cateva motive, istorice si temeinice, eu prefer sa fiu cu fratii mei de o limba si de o credinta.
Au multe hibe balcanice.... dar:

Sangele martirilor din Ardeal este cald inca.

Sa nu uitam ca austro-ungarii au fost cei care i-au obligat pe romanii ortodocsi ardeleni sa gaseasca varianta de compromis greco-catolica, si sa devina supusi ai papei, iar cei care au refuzat acest lucru au fost lipsiti de drepturi si/sau omorati. Austro-ungarii, prin generalul Buckow (am corectat...), au fost cei care au daramat cu tunurile dupa 1700 bisericile si manastirile ortodoxe din Ardeal, ajungand din nordul Bucovinei pana la poalele Fagarasilor, la Sambata de Sus.
Sa nu uitam ca strabunii nostri au fost robi ai grofilor austro-ungari (multi dintre ei insa fiind nobili romani maghiarizati si vanduti care au preferat sa-si renege originile si neamul de dragul averilor si al puterii, fiind insa priviti cu dispret atat de austro-ungari, cat mai ales cu mila de neamul romanesc ce-a preferat saracia decat sa devina vanzataori de tara si sa scuipe pe stramosii lor).

Asa cum zicea parintele Paisie, sangele varsat este cald inca...

Au reusit sa dezbine ortodocsii din Ardeal, in greco-catolici, care si ei au martirii lor, dar calaii lor au fost si calaii ortodocsilor care nu si-au renegat credinta in fata comunistilor (si sa nu uitam ca nu rusii sunt promotorii comunismului, ci evreii... cititi si veti vedea, ca a prins acolo la rusi, a prins ca si la noi din cauza saraciei si a vanzatorilor de neam, aia lenesi, care preferau propaganda in locul muncii, e mai usor sa dai din gura decat cu sapa!), astfel incat azi in sate- si nu doar, insa acolo se vede mai clar http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1692- isi scot ochii intre ei greco-catolicii si ortodocsii (intaratati din spate de capii bisericii, datorita luptei pentru pastrarea unor ierarhii, functii si avutii http://www.razbointrucuvant.ro/recom...#comment-94413 dobandite pe parcurs, dobandite cum? ale cui au fost inainte de a fi a lor? de la cine le-au luat?).
Pe acea vreme unii dintre credinciosii de rand nici macar nu stiau ca preotul lor a devenit greco-catolic... adica cotizau la papa si ei de fapt, caci acesta era adevaratul motiv al rupturii, banul, care nu mai trebuia sa ramana in tara ci sa mearga la vest.

Sunt multe, foarte multe de spus.

Revenind la zilele nostre, nu sunt nici eu de acord cu catalogarile si reprosurile astea facute de ""mitici"", de exemplu cu ""gasca de la Cluj"" fie a psd-ului, fie a pdl-ului, ma deranjeaza, caci atunci si noi am putea spune ""gastile permenente de mitici" ca doar de acolo se da ora exacta, nu de 22 ani ci mereu.
Si atunci ar trebui sa-i luam un pic la intrebari si noi, asa cum ei arunca pata pe toata lumea, ca fiind gasca de la Cluj, pentru cand a manarit gasca de la Bucuresti, ce mama lor au facut cu tara?

Dar dezbinarile nu duc decat la rau, asa cum am dat si exemplul de mai sus.
Noi toti ar trebui sa luam aminte, impreuna, sa vedem cum o scoatem la liman, nu rupti in bucati, ca atunci suntem usor de supus fiecare bucata in parte.

Abia asteapta unii lupi, care stau la usa, sa ne vada dezbinati si urandu-ne intre noi, ca sa puna gheara pe cate o bucatica de Romanie.

Last edited by Adriana Cluj; 12.05.2012 at 18:08:45.
Reply With Quote