Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
De asta iubesc Biserica Catolică și văd în ea Biserica Apostolilor: între ce crede și ce face există deplină unitate.
|
Am incercat sa evit polemica . Ca sa faci polemica trebuie sa ai cu cine , altminteri ,,este inutil sa purtam discutii fara sens".
Dar mi-a placut sincera marturisire a fratelui Mihnea, reliefata de mine in careu, si astfel m-am gindit sa ii mai dau citeva motive pt. care sa-si intareasca devotamentul .
Sora AndruscaCIM a amintit doar de anul 816, cind papa Leon III a lepadat adaosul Filioque si, ca sa pastreze Simbolul Credintei neatins de falsificarile introduse de franci, a poruncit ca textul autentic al lui sa fie scris pe placi de argint expuse pe peretii Bisericii Sf. Petru.
Dar puteti iubi Biserica Catolica mai ales pt. urmatoarele:
1. Marturisirea sfintului Bonifatie , sfintul dumneavoastra,in Epistola catre papa Zaharia, la 741,in care marturisea:
,, Credinta este calcata in picioare. Timp de 80 de ani episcopii franci nu s-au adunat in sinodsi nici nu au arhiepiscop. Cele mai multe scaune episcopalese dau MIRENILOR IUBITORI DE ARGINT, sau CLERICILOR ADULTERI, care participa la incursiuni militare imbracati cu echipament militar complet , ucigind cu miinile lor fara deosebire crestini si idolatrii"
2. Acceptarea , in 754, de catre papa Stefan II a autonomiei politice a Bisericii Romei , oferite de catre regele francilor Pepin cel Scurt, cu infiintarea primului stat papal de drept.
De ce a dorit Biserica Romei sa se constituie ca stat ?
3. Primul papa francofil , Nicolae II (858-867), concentreaza in persoana sa cea mai inalta stapinire bisericeasca si politica.
De ce avea nevoie papa de puterea politica ? Si Constantinopolul a cazut sub turci rau de tot dar Ortodoxia nu a cautat aspectul politic pt. ca nici Hristos nu a cautata asa ceva !
4. La porunca lui Carol cel Mare (aprox. anul 800), pus si acesta de ,,consilierii" lui , B.Romei leapada ortodoxia de pina atunci si desavirseste un crestinism franc care sa accentueze particularitatile culturale ale noii imparatii. Aceste particularitati au la baza germenii falsurilor lui Augustin cel din vechime (care a ignorat limba greaca si parintii greci pe cares-a sprijinit teologia primelor Sinoade Ecumenice) : identificarea gresita a fiintei cu energiile in Dumnezeu, Filioque, etc. La acestea imparatul francilor a mai adaugat ca inovatii ,,de credinta" : botezul prin stropire, celibatul obligatoriu la clerici , privarea mirenilor de la imparatsirea din acelasi potir, barbieritul clericilor , etc.
5. Conciliul de la Frank-furt, prin care unilateral si aiurea se condamna hotaririle Sinodului VII Ecumenic- 794., de catre episcopii franci catolici.
6. Conciliul Aachen cu al sau Filioque care sparge unitatea Sf. Treimi si introduce inchinarea la sf. doime asistata de principiul secundar al Duhului Sfint!
7. Anul de gratie 1009 este anul in care Patriarhia Ortodoxa a Romei este ocupata de franci, este lepadata ortodoxia complet si pt. totdeauna si se inscauneaza primul papa complet franc SERGIU IV care imortalizeaza Filioque in Simbolul Credintei batjocorind definitiv marturisirea apostolilor !
Mai sunt motive pt. care sa iubiti BC incit daca ma apuc sa le scriu nu termin pina miine la aceiasi ora, insa ma gindesc ca de bucurie veti intra in marasm si va va cauza . Va las doar atitea remarcind ca taceti milc . Adevarul este ca si mie mi-ar fi rusine sa mai zic ceva in acest context in locul dvs. daca as fi fost .
Dar daca mai continuati am sa va "adulez" si cu restul ... sa va sporesc bucuria . Iar aceasta nu este nici pe departe o amenintare ci o invitatie pt. a va trezi din prea multa bucurie !