Citat:
În prealabil postat de Demetrius
A încreștina un copil este o imensă răspundere și trebuie să reflecte curățenia nașului.
Cum poate sădi (la vremea potrivită) inasandu în sufletul copilului pe care este chemat să-l boteze preocuparea de a se cununa la Biseică, dacă pentru ea nu e important?
|
este adevarat ca ideal ar fi ca un cuplu sa aiba pe langa casatoria civila si cea religioasa. asta e cea mai importanta. ca altfel se considera ca traisc in pacat.
acum, nu stiu, poate gresesc, dar nu prea cred ca nasii au asa foarte mare influienta in educatia finilor, cu toate ca stiu ca asa ar trebui sa fie, ca nasii si de botez si de cununie sa vegheze mereu asupra finilor, sa ii indrume, sa le dea sfaturi, asa zice preotul de fiecare data la botez sau la cununie. "de acu daca i-ati cununat/botezat nu inseamna ca misiunea voastra s-a terminat ci din contra, de abia incepe". nasii trebuie sa vegheze in permanenta asupra cresterii copilului sau e evolutiei cuplului.
asta teoretic ... practic, hai sa fim seriosi, cati nasi se baga in viata finilor ? or fi nu zic, depinde foarte mult si cat de apropriati sunt, dar de cele mai multe ori, fiecare e cu viata lui, cu familia lui, ne vedem la Pasti, Craciun, eventual de 2 3 ori in timpul anului ne dam cadouri, ne pupam, iesim la un gratarel sau o plimbarica si gata. ei ce poti insufla unui copil cu care te vezi de 10 ori pe an maxim? bineinteles, repet, depinde cat de apropiati sunt familiile, cat de aproape stau unii de altii, de asta trebuie foarte mare atentie in alegerea nasilor.
cand am botezat fata si parintele nu a lasat ca o nasa sa boteze copilul cu prietenul ei, asa de mult m-am bucurat, chiar nu vroiam sa boteze nefiind casatoriti religios. la baiat au botezat frate si sora.
in mare parte eu zic ca valorile spirituale tot parintii si Dumnezeu le insufla, nu neaparat nasii ... adica stiu ca ideal ar fi si nasii sa aiba infuienta dar cum stau lucrurile in ziua de azi... de asta parintii trebuie sa fie cei care sa aiba grija sa le insufle valoril spirituale copiilor, sa ii indrume pe calea cea buna, cea dreapta si Dumnezeu va avea grija ca sa nu se abata de la ea. si daca si nasii isi fac datoria atunci e si mai bine.
PS:eu personal, pana la varsta de vreo 17 18 ani nu am stiut ca am nasi. a venit o data nanul meu la mine m-a scos o dat la plimbae si gata. pauza iar ... apoi am inceput eu sa ma duc la nasi, ca sa tin legatura. tot pe ei i-am pus si nasi de cununie si sincer imi cam pare rau pentru ca ei nu suna absolut niciodata, numai noi ii sunam, si de ziua lor si de sarbatori, ei absolut deloc. si na, in respect, ii sun de ziua lor in continuare, cu toate ca ei de ziua mea nu ma suna niciodata, si vb ceia, m-au botezat, si nici pe sot, fiind si nasii nostri de cununie, si de sarbatori, ca na cica ar fi se de datoria noastra ... dar ei niciodata nu suna. si mai cunosc cazuri ...
darrr cunosc si cazuri fericite, de ex al sotului, nasii lui de botez fiind si unchii lui, nasa lui fiind sora mamei. si au tinut permanent legatura, a simtit ca are nasi cu adevarat. si acei nasi sunt cu frica de Dumnezeu, sunt oameni la casa lor, in banca lor. si cu toate acestea iaca la copii nu le-a mers asa bine. baiatul lor e divortat si acum traieste cu o fata in anglia, fara sa fie casatoriti, si fata lor traieste de vreo 4 5 ani cu un baiat si nu are nici cea mai mica intentie sa se casatoreasca .... deci.... toate tin de Dumnezeu ...
de asemenea, e o idee foarte buna de a va cununa religios inainte de botez. stiu un preot care refuza sa boteze copilul, daca parintii nu erau cununati religios si pur si simplu ii obliga sa faca cununia inainte de botez. asa preoti sa mai tot fie. si nu le cerea bani.