Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Nu asta vă întreb. Vă întreb de unde aveți convingerea că ați înțeles cu adevărat ce învață Biserica Ortodoxă.
|
Raspunsul l-am dat cu un pasaj inainte de mesajul citat de dvs. Nu spun ce am inteles eu, redau doar ce spune catehismul, sfintii, adica invatatura Bisericii. Spre deosebire de Sfanta Scriptura, care are nevoie de interpretare, catehismul e scris pentru ca sa inteleaga oricine, si cei ce vor sa vina in BO si nu stiu mai nimic despre ortodoxie.
Invatatura ortodoxa e un asingura, nu sunt mai multe, asa a fost din primul mileniu pana azi. Poate sunteti in cumpana pentru ca sunt si unii ortodocsi care spun si alte invataturi. Dar cel putin pe forumul acesta am vazut atat de multe invataturi diferite cum rar se poate intalni undeva, atat ortodocsi cat si eterodocsi. Dar nu inseamna ca toate sunt adevarate, ci ca unii nu stiu invatura Bisericii sau nu o accepta. Cred ca am vazut reprezentanti a aproape toate cultele din Romania, plus cateva mici grupari, gen Pucioasa, stilisti, etc. Iar dintre ortodocsi de la admiratori ai paranormalului si new-age, budismului, teoriilor gnostice, pana la simpatizanti ai unor conceptii ecumeniste, de la cel radical, pana la filocatolicism.
Dar de multe ori am intrebat de exemplu pe cineva care enunta o conceptie ecumenista de unde e acea invatatura, unde intalnim aceste invataturi in ortodoxie, nimeni nu stia, am citit doar 2-3 citate din sfinti care nu aveau legatura cu asta. Pentru ca pur si simplu nu exisat aceste invataturi, sunt preluate din alte parti si transmise oral, nici macar site-uri ecumesnite ortodoxe nu am gasit. Chiar am cautat ieri pe google un site ecumenist, nu am gasit. Am auzit mai demult ca site-ul lacasuriortodoxe ar avea si ceva ecumenist, dar m-am uitat si e vorba de faptul ca da stiri si din afara ortodoxiei (e un site si de stiri).
Asadar invatatura ortodoxa e in primul rand cea marturisita de toti, Crezul, care e invatatura condensata. Apoi e catehismul, o invatura mai pe larg explicata. Iar mai detaliat in scrierile sfintilor sau teologilor. Dar cred asta e valabil si pentru catolici.