Parintele Profirie
Secretul în boală este să te lupți pentru a dobândi harul lui Dumnezeu
Mult folos avem din boli, este de-ajuns să le răbdăm fără cârtire și să-L slăvim pe Dumnezeu, cerând mila Lui. Când ne îmbolnăvim, problema nu este să nu luăm medicamente sau să mergem să ne rugăm la Sfântul Nectarie. Trebuie să cunoaștem și celălalt secret: să ne luptăm pentru a dobândi harul lui Dumnezeu. Acesta este secretul. Despre celelalte ne va învăța harul, adică despre cum ne vom lăsa în voia lui Hristos. Altfel spus, noi disprețuim boala, nu ne gândim la ea, ne gândim la Hristos, simplu, imperceptibil, dezinteresat, iar Dumnezeu face minunea Sa pentru ceea ce este de folos sufletului nostru. Precum zicem la Dumnezeiasca Liturghie: „toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm".
Dar trebuie să vrem să disprețuim boala. Dacă nu vrem, este greu, nu putem să spunem „o disprețuiesc". Și așa, în vreme ce noi socotim că o disprețuim și că nu-i dăm însemnătate, de fapt îi dăm, o avem mereu în mintea noastră și nu putem dobândi pace lăuntrică. Iar asta am să v-o dovedesc. Zicem: „Cred că o să mă tămăduiască Dumnezeu. Nu iau medicamente. O să fac așa: priveghez toată noaptea și-L rog pentru asta. O să mă asculte Dumnezeu". Ne rugăm toată noaptea, cerem, implorăm, strigăm, îl silim pe Dumnezeu și pe toți sfinții să ne facă bine. Ne silim zi și noapte. Alergăm ici și colo. Ei, nu arătăm prin asta că n-am disprețuit boala? Cu cât stăruim și-i silim pe sfinți și pe Dumnezeu să ne facă bine, cu atâta trăim boala. Cu cât ne îngrijim s-o alungăm, cu atâta o trăim. De aceea nu se întâmplă nimic. Și noi avem impresia că oricum se va petrece o minune; însă, de fapt, n-o credem, și astfel nu ne facem bine.
Facem rugăciuni, nu luăm medicamente; însă nu ne potolim, și minunea nu se întâmplă. însă vei spune: „Dar n-am luat medicament; cum n-am credință?" Cu toate acestea, în adâncul nostru există o îndoială, o teamă, și ne gândim: „Oare o să se întâmple?" Aici este valabil cuvântul Scripturii: Dacă veți avea credință și nu vă veți îndoi, veți face nu numai ce s-a făcut cu smochinul acesta, ci și muntelui acestuia de veți zice: Ridică-te și te aruncă în mare, va fi așa (Matei 21, 21). Când credința este adevărată, fie iei medicament, fie nu iei, ea va lucra. Dumnezeu lucrează și cu doctorii și cu medicamentele. Grăiește înțelepciunea lui Sirah: Cinstește pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că și pe el l-a făcut Domnul. Domnul a zidit din pământ leacurile, și omul înțelept nu se va scârbi de ele. Și doctorului dă-i loc, că și pe el l-a făcut Domnul; și să nu se depărteze de la tine, că și de el ai trebuință (înț. lui Isus Sirah 38, 1; 4; 12).
Tot secretul este credința; fără de margini, lină, simplă și nevinovată. întru smerenia și nevinovăția inimii [69]. Să avem credință că Dumnezeu ne iubește nespus și că voiește să devenim ai Lui. De aceea îngăduie bolile, până ce ne vom preda Lui cu încredere.
Să-L iubim pe Hristos și toate se vor schimba în viața noastră. Să nu-L iubim pentru a primi răsplată, de pildă sănătatea. Ci să-L iubim cu înflăcărare, din recunoștință, fără să ne gândim la nimic, numai la iubirea dumnezeiască. Nici să ne rugăm mânați de un scop anume, zicând lui Dumnezeu: „Fă-I pe cutare sănătos, ca să vină aproape de tine". Asta nu e potrivit, să-i arătăm noi mijloacele lui Dumnezeu. Cum să-l spunem lui Dumnezeu: „Fă-mă bine"? Cum să-L înștiințăm noi pe Cel ce știe toate? Noi ne vom ruga, dar este cu putință ca Dumnezeu să nu vrea să ne asculte.
Un om m-a întrebat cu ceva timp în urmă:
- Când o să mă fac bine?
- A! îi zic. Dacă zici: „Când o să mă fac bine?", niciodată n-o să te faci bine. Nu este cuviincios să-L rogi pe Dumnezeu pentru astfel de lucruri. Te rogi din răsputeri lui Dumnezeu să-ți ia boala. Dar atunci aceasta te cuprinde și te strâmtorează mai mult. Nu trebuie să ne rugăm pentru asta.
S-a înfricoșat și a zis:
- Să nu fac rugăciune!?
- Aoleu! îi zic. Să faci chiar multă rugăciune, dar ca să îți ierte Dumnezeu păcatele și să-ți dea putere ca să-L iubești și să I te dăruiești. Căci cu cât te rogi să plece boala, cu atâta se lipește de tine, te îmbrățișează, te strânge și nu se mai desparte de tine. Firește, dacă simți ca om o greutate lăuntrică și o neputință, atunci să-L rogi cu smerenie pe Domnul să-ți ridice boala.
Să ne lăsăm cu încredere în seama iubirii lui Dumnezeu
Atunci când ne predăm lui Hristos, se liniștește organismul nostru duhovnicesc, având drept rezultat funcționarea fiziologică a tuturor organelor. Toate sunt influențate. Ne facem bine, încetăm să suferim. Chiar și având cancer, dacă îl lăsăm pe acesta în seama lui Dumnezeu și astfel sufletul nostru se liniștește, harul dumnezeiesc poate ca prin această liniștire să lucreze tămăduirea cancerului și a celorlalte.
Iar, dacă vreți să știți, și ulcerul la stomac tot de la nevroză se face. Sistemul simpatic, dacă este presat, se strânge și suferă, și astfel se naște ulcerul. Una, două, trei - strânsoare, strânsoare, strânsoare, strâmtorare,strâmtorare, strâmtorare, frământare, frământare, frământare, hop! - ulcer. Ulcer sau cancer, depinde. Când în sufletul nostru există încurcături, ele influențează trupul, iar sănătatea nu merge bine.
Lucrul cel mai desăvârșit este de a nu ne ruga pentru sănătatea noastră. Să nu ne rugăm să ne facem bine, ci să ne facem buni. Și eu pentru mine însumi așa mă rog, vă spun. Ați auzit? Nu buni, adică virtuoși, „să devenim asta, asta, asta...", ci să dobândim râvnă dumnezeiască; să ne lăsăm cu încredere în seama iubirii lui Dumnezeu, să ne rugăm mai degrabă pentru sufletul nostru, pe care îl înțelegem în-trupat înlăuntrul Bisericii, împreună cu toți semenii noștri și cu toți frații cei întru Hristos.
Și eu deschid mâinile și mă rog pentru toți. în fața Sfântului Potir, când mă împărtășesc, îmi deschid sufletul să-L primească pe Domnul și-mi plec capul și mă rog pentru voi, pentru acela, pentru acela, pentru întreaga Biserică. Așa să faceți și voi. Ați înțeles? Să nu vă rugați pentru sănătatea voastră. Să nu spuneți: „Doamne, fă-mă bine". Nu! Ci „Doamne lisuse Hristoase, miluiește-mă", cu negrijire de sine, cu iubire, fără să așteptați nimic. „Doamne, tot ce voiește iubirea Ta..."; numai astfel veți lucra de acum înainte, iubindu-L pe Hristos și pe frații noștri. lubiți-L pe Hristos. Deveniți sfinți. Lăsați-vă numai în seama prieteniei lui Hristos, a iubirii lui, a dragostei dumnezeiești.
Oare nu se întâmplă și cu mine - care simt această râvnă, această adorare - același lucru, adică a nu mă lăsa biruit în boală sau în cancer, deși îmi simt trupul putrezit? Nu trebuie să vorbesc, dar iubirea mea pentru voi și pentru întreaga lume nu mă lasă să tac. Vorbind, plămânii mei rămân fără oxigen și este foarte rău, căci suferă inima. Am pătimit ceva mai rău decât un infarct. însă trăiesc. Nu-i asta lucrarea lui Dumnezeu? Da, iar eu fac ascultare voii lui Dumnezeu, în boală. îndur fără cârtire și... cu mustrare de sine, căci Cine ar putea să scoată ceva curat din ceea ce este necurați? [70]. Sunt rău, suferă și duhul meu.
îi spun unui pustnic cu care țin legătura:
- Roagă-te pentru mine. Eu te iubesc! lubește-mă și tu, și miluiește-mă - rugându-te pentru mine - ca Dumnezeu să mă miluiască.
- Ei, tu să te rogi, îmi zice.
- Eu, îi zic, încep să am lipsuri acum în toate cele pe care le-am făcut atâția ani. Cum spune un tropar?
„Mintea s-a rănit, trupul s-a trândăvit, duhul bolește; cuvântul a slăbit, viața s-a omorât, sfârșitul este lângă uși. Pentru aceasta, ticălosul meu suflet, ce vei face când va veni Judecătorul să cerceteze ale tale?" [71]
Pentru mine grăiește acest tropar, în el mă văd pe mine însumi. Mă gândesc că, dacă n-aș fi făcut aceea și aceea, n-aș suferi acum, aș fi mai aproape de Hristos. O spun pentru mine, care sunt necugetat...
Dacă vreți să aveți sănătate și să trăiți mulți ani, ascultați ce zice înțeleptul Solomon: începutul înțelepciunii este frica lui Dumnezeu, și priceperea este știința celui sfânt. Căci prin Domnul se vor înmulți zilele tale și se vor adăuga ție ani de viață (Pildele lui Sol. 9, 10-11). lată secretul: să dobândim această înțelepciune, această cunoaștere, iar atunci toate vor merge bine, toate se vor rândui și vom trăi cu bucurie și sănătate.