View Single Post
Vechi 10.05.2012, 16:25:50
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Convingerea mea este ca, indiferent ce recomanda duhovnicul sau ce pareri or avea vecinii pe timpul slujbei, rugaciunea si mataniile pot si trebuie facute ..
In postarea mea anterioara am luat in discutie posibilitatea de a face metanii in pravila ta personala .
Intrebarea sorei era pt. situatias particulara cind esti in biserica .
Am sa comentez 2 lucruri , fara dorinta de a polemiza absolut cu nimeni . Pareri pot exista citi crestini sunt . Eu am spus-o pe a mea , altul pe a sa , s.a.m.d. Fiecare face cum crede de civiinta !

1. primul lucru : in totdeauna cind suntem intr-un loc public , dar in mod special cind ne aflam intr-o biserica , trebuie sa avem grija cum ne purtam .
Daca nu avem aceasta grija , inafara faptului ca putem deveni ridicoli - dar sa zicem ca lucrurl acesta este lumesc si nu ne intereseaza- ne putem lesne osindi pe noi dar sa ii smintim si pe altii care fie nu au taria noastra , fie ca in locul acela este o alta rinduiala (nu un alt tipic !), gresita sau mai ales mai corecta decit am fost noi obisnuiti .
In biserica , ca in nici un alt loc public din lume , omul este pocnit in moalele capului de ispititor (caci facind aceasta tocmai in acest loc , acest ispititor capata mult folos, mult avantaj , inselind deodata multa lume) intr-un mod exemplar si tocmai aici si acum ai ocazia sa vezi cele mai ciudate partide de gimnastica bisericeasca sau piosenie inselata , de ramii mut .
Astfel, cind toata lumea sta in picioare pe timpul slujbei se gasesc 7-8 femei, mai ales , sa se trinteasca pe jos , adica un fel de ,,in genunchi" , cica din mare evlavie. Daca le anunti ca nu se ingenuncheaza la liturghie, se uita strimb la tine , gen : ehe, ce sti tu , ba, ce este credinta ?! Sau mai, si tine mortis sa te opreasca dupa liturghie si sa iti demonstreze cit temei duhovnicesc are ingenuncherea .
Si ca veni vorba de ingenuncherea la sfinta Liturghie , sau mai bine zis ca este interzis a se ingenunchia la sfinta Liturghie de duminica ,spunem pt. toata lume a urmatorul temei :
- CANONUL 20-Sinodul I Ecumenic : Duminica si in zilele cincizecimii nu se sta in genunchi la sfintele slujbe !
- CANONUL 90- Sinodul V-VI Ecumenic : Duminica, la sfintele slujbe , nu se ingenuncheaza !
Ziua Domnului , duminica , in care ne bucuram de invierea Lui oricind in timpul anului , nu o cinstim in genunchi, ci stind ,,... (cu) intelepciune, drepti , sa luam aminte"!

Daca noi ne apucam sa facem aiurea , cind o biserica intreaga este in picioare , imbrincindu-ne pe jos , nu numai ca ignoram canoanele , ci ii dezgustam si pe altii distragindu-i de la cursul firesc al trairii (cel putin pe cei ce sunt mai slabi in puterea de concentrare ca si pe nou-venitii/musafiri sau bonjuristii) dar si ii smintim pe altii, punindu-i pe ginduri ce sa faca, sa ingenuncheze si ei , ca iata, citeva batrine se si tavalesc pe jos sau sa stea in picioare ? De asemenea , cind este mare inghesuiala in biserica si abia stam ca sardelele in picioare , te trezesti cu o femeie sau mai multe , ca le pocneste evlavia exact unde nu trebuie si mai ales cind nu trebuie si o vezi ca se pune in genunchi si te tot bate apoi peste picioare ca ba o calci, ba o sufoci, ba iti miroase pantofii a crema de care nu suporta ea ... si cite si mai cite dintr-o absolut falsa evlavie .

Deci este clar cu ingenunchiatul in biserica duminica si in penticostar ca si de la Craciun la boboteza . Ma refer ca este clar temeiul canonic , maturitatea si discernamintul matur duhovnicesc fata de aceasta practica incorecta si nebinecuvintata de insasi sfinti prin hotaririle sinodale .
Aaaaa, ca vrei tu sa dai cu genunchii de pamint ... pai te duci la tine acasa si faci precum spune frumusel Hristos , adica te inchizi in camara ta , fara parada, si de la ora 17.00 de cind vii de la serviciu si pina la ora 05.00 cind te trezesti ca sa pleci iarasi acolo , ai timp destul, har Domnului , ca sa se pogoare Duhul Sfint peste tine, sa te inriureze, si sa ingenunchezi pina o sa faci basici la genunchi , numai de tine stiute . Sau ti-este teama frate crestine ca aceste ingenuncheri nu sunt ,,omologate" de Dumnezeu " si-s mai bune acelea de la raspintii ?

Mai delicat este cind te duci intro biserica straina si te trezesti ca toata lumea se tira pe jos , ca asa este obiceiul acolo, ca pe acolo , intre munti de sfintenie curge evlavia valuri-valuri. In acest caz, tot pt. a nu sminti si irita pe altii , iti cauti un loc retras (daca mai gasesti) si ingenunchezi si tu si astfel vei trece neobservat si fara sa necajesti pe nimeni ! Stie in cazul acesta Dumnezeu ca ai facut dragoste pt. aproapele si ca nu ai vrut sa il vatami , iar starea ta este una binecuvintata !

2. despre facerea de metanii in biserica : in timpul slujbelor nu este recomandat sa faci metanii iar inchinaciuni cit mai putine (exact la momentele crucuiale: binecuvintarea de incepere, vohodul mare si mic , epicleza, otpustul - toate cu cite o singura inchinaciune !). Pt. metanii iti trebuie spatiu ori in timpul slujbelor de duminica este mai greu cu spatiul.
In al doilea rind , demonstratia de evlavie nu se face publica si nici cind ispititorul vine si iti sufla in urechi tot felul de ,,nevointe". Gimnastica duhovniceasca se face acasa , ca si ingenucherea, in camara ta , caci Domnul care vede in ascuns cunoaste sigur evlavia si nevointa ta cea adevarata si nu cea desarta ! Si sa nu mai punem la socoteala ca cu atit mai mult, aici , acasa se vede adevarata evlavie , cind trebuie sa faci norma de mirean si dupa 30-40 de metanii deja te dai cu coapsele in sus si zici ca nu mai poti si ca sunt destule cite ai facut .
Din aceste motive am si formulat primul meu post asa cum este formulat : sa fi in stare sa aduci jertfa ta de suflet Domnului atunci cin dtrebuie si nu la rasopintie de drum ca sa fi vazut de oameni , confundind ispita cu evlavia certa ! Daca acasa te inmoi si nu poti sa-ti faci ,,norma" de adult , atunci geaba lucrurile publice .
Dar ai putea sa te gindesti frate crestine cu multa luare aminte si sa incepi sa cercetezi si sa verifici ginduri de unde vin : daca atunci cind te apuca in public evlavia asta mare rau de tot , ia gindeste-te imediat cite asemenea metanii faci acasa . Daca acasa faci norma de adul atunci poti sa incerci sa ti piept diavolului si sa faci metanii si la slujba . Dar daca sti ca adevarul este altul , atunci nu te lasa inselat de diavol pt. ca vine seara iar la tine cind iti faci canonul si te batjocoreste si nu te lasa sa iti faci canionul asa cum trebuie , facindu-te astfel sa cazi in pacate pe care nici nu le banuiesti !
Si in al 3 rind , sa nu iuti frate ca poti sminti cu mare usurinta mereu pe cei slabi in credinta , ca si pe cei mai tari dar care de multe ori mai pun boticul la falsa evlavie !

Si in felul acesta , din falsa ta evlavie , din ispitire nebanuita , pleci acasa de la Liturghie multumit ca ai facut si tu ceva , si ca ce frumos a fost , cind defapt tu te intorci ghiotura de pacate nebanuite . Pt. a scapa de acestea toate , bine este cind esti in loc strain de biserica ta sa te incadrezi in mod inseszabil intre ceilalti enoriasi neatragind atentia nimanui cu nimic ! Si chiar si la biserica ta tot asa sa faci , si bine iti va fi . Daca nu crezi ca il poti ajuta la mintuire ca si la smintire/ispitire pe aproapele tau , ce temei crezi ca ar mai avea seriile acestea de rugaciuni de cite 40 de zile pt. fratii cei ce sunt in nevoie . Sau crezi ca este doar panarama, sa ne aflam in treaba ?!

****************este si o continuare************************