Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
3) De va trebui sa ascult la slujbele de duminica diverse cantari din alte biserici surori...
6) Daca voieste miscarea antiecumenica sa injur pe fratii in Hristos catolici, protestanti etc., doar pentru ca ei nu fac parte din B.O., atunci nu voi face aceasta, in ciuda oricaror posibile represalii.
7) Daca voieste miscarea antiecumenica sa cred ca oamenii care nu sunt ortodocsi sunt lipsiti cu totii de harul lui Dumnezeu si ca fac lucrarea vrajmasului, iar noi ortodocsii suntem in lupte de viata si de moarte cu ei, atunci nu pot face parte din aceasta miscare, deoarece o astfel de atitudine mi se pare de-a dreptul oribila, patologica, mistificanta, in final demonica.
|
Draga Cezar, ma bucur ca doresti sa afli adevarul in privinta acestui lucru despre care se vorbeste mult in ortodoxie. Daca imi ingadui o sa iti spun si parerea mea.
Nu exista doua tabere in ortodoxie, una ecumenista si una neecumenista, ambele ortodoxe. Dintotdeauna a existat o singura tabara si diverse invataturi gresite, neortodoxe. Ecumenismul este o alta invatatura, mai e numit si erezia ereziilor, pentru ca nu e doar o simpla erezie, ci aduce acceptarea tutror ereziilor din alte culte.
Dupa parerea mea exista un ecumenism mai larg, mai liberal, care spune ca toate cultele crestine sunt la fel, nu conteaza cultul in care te afli, important e sa crezi in Dumnezeu, in Iisus. Si exista si un ecumenism mai moderat, mai raspandit printre ortodocsi, care spune ca ortodoxia e cea mai buna, poate chiar perfecta, ar si ceilalti au ceva, nu e mare diferenta.
Ecumenismul aduce cu el si o idee falsa, de falsa toleranta, daca critici un cult inseamna ca ii urasti pe oamenii din acel cult, ca esti impotriva omenirii. Cu atat mai mult sa spui cumva ca doar ortodoxia e adevarata credinta, e cel mai mare pacat si intoleranta in opinia ecumenista.
De fapt ortodoxia asta a marturisit dintotdeauna, ca e singura Biserica a lui Hristos, singura mantuitoare. Si e printre singurele care nu au avut intoleranta fata de oameni din alte culte, e de fapt o conceptie din acele culte, ele au avut aceste probleme, nu ortodoxia. E si suparator sa auzi asta despre ortodoxie.
Ecumensimul, chiar si in forma sa moderata, spune ca poti sa crezi in adevarul tau, sa crezi in invatatura ortodoxa, dar sa consideri bune si alte invataturi. Adica adevarul sa fel la fel cu neadevarul, sa practici virtutea, dar sa nu-ti displaca nici pacatele. De aceea ecumensimul vrea sa submineze tocmai Biserica, ataca acea parte din crez: Cred intru Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica. Nu mai e un o singura Biserica, sunt mai multe, nu mai conteaza adevarul sau erezia, toate sunt la fel de bune. Cum spunea cineva, cum sa fie erezia biserica? Ortodoxia spune ca exista doar o singura Biserica, in care exista har lucrator prin Sfintele Taine. In BO este Hristos, este Capul Sau si Trupul Sau. Nu exista mai multe biserici, Biserici surori sunt BO a Rusiei, a Greciei, a Gerogiei, Serbiei, etc. Pana acum mai putin de 100 de ani alte culte nu erau niciodata numite biserici, de exemplu catolcilor li se spunea papisti, adica dupa conducator, ca luteranilor. Harul se primeste doar prin Sfantul Botez si Sfanta Mirungere in Sfanta Biserica Ortodoxa. In afara este doar har exterior, cum era si inainte de jertfa Mantuitorului. Mantuirea se face prin har, nu doar prin credinta in Dumnezeu.
Nici macar nu au aceeasi invatatura despre har cei ce nu sunt ortodocsi, la noi este energie divina, la catolici este o energie creata, iar la neoprotestanti spunea cineva ca e un fel de binecuvantare. E ca si cum am spune ca ateii sunt credinciosi desi ei nu cred in Dumnezeu.
O carte deosebita este a Sfantului Iustin Popovici, "Biserica ortodoxa si ecumenismul".
http://www.scribd.com/doc/33017/Sf-I...-i-ecumenismul
De asemenea Sinodul BO a Georgiei, Biseirca sora a adoptat o hotarare impotriva ecumenismului, in care il si analizeaza:
http://www.angelfire.com/linux/viata...od_gergia.html
Domnul sa ne ajute sa aflam adevarul!