Subiect: Patimile
View Single Post
Vechi 12.05.2012, 02:54:14
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Am gasit o frumoasa istorioara in Pateric care ne arata ca omul trebuie sa se ocupe in primul rand de patimile care il stapanesc .

"S-a dus un frate oarecare din partile lui Avva Pimen, in strainatate. Si a ajuns la un pustnic acolo, ca era milostiv si multi veneau la dansul. Si a vestit lui fratele cele despre Avva Pimen. Si auzind fapta lui cea buna, a dorit sa-l vada. Deci, intorcandu-se fratele in Egipt, dupa catava vreme a venit pustnicul din strainatate in Egipt, la fratele cel ce venise la el, ca ii spusese lui unde petrece. Si vazandu-l acela s-a mirat si s-a bucurat foarte. Si a zis pustnicul: <<Fii bun si du-ma la Avva Pimen>>. Si luandu-l, a venit la Avva Pimen, si a vestit cele despre dansul, zicand ca mare om este si multa dragoste si cinste are la locul lui, si i-am vestit lui despre tine si, dorind sa te vada, cu bucurie a venit la tine. Si cu bucurie si sarutandu-se unul cu altul, au sezut. Si a inceput cel strain a vorbi din Scriptura lucruri duhovnicesti si ceresti. Si si-a intors Avva Pimen fata lui si nu i-a dat raspuns. Si vazand ca nu vorbeste cu dansul, mahnindu-se, a iesit. Si a zis fratelui celui ce l-a adus pe el: <<In zadar am facut toata calatoria aceasta, ca am venit la batranul si iata, nici a vorbi cu mine nu voieste>>. Si a intrat fratele la Avva Pimen si i-a zis: <<Avvo, pentru tine a venit acest om mare, avand atata slava la locul lui. Pentru ce n-ai vorbit cu dansul?>> I-a zis lui batranul: <<Acesta dintre cei de sus este si cele ceresti graieste, iar eu din cei de jos sunt si cele pamantesti vorbesc. De mi-ar fi vorbit de patimi ale sufletului, i-as fi raspuns. Dar daca pentru lucruri ceresti, eu acestea nu stiu>>. Deci iesind fratele i-a zis: <<Batranul nu degraba vorbeste din Scripturi, si cand cineva ii va grai lui despre patimile sufletului, ii raspunde>>. Iar el, umilindu-se, a intrat la batranul si a zis catre dansul: <<Ce voi face, Avvo, ca mult ma stapanesc patimile sufletului?>> Si a luat aminte la dansul batranul, bucurandu-se. Si a zis: <<Acum bine ai venit. Deschide-ti gura ta pentru aceasta si o voi umplea de bunatati>>. Iar el mult folosindu-se zicea: <<Cu adevarat, aceasta este calea cea adevarata>>. Si multumind lui Dumnezeu, s-a intors la locul sau bucuros caci cu astfel de sfant s-a invrednicit a se intalni".
Reply With Quote