View Single Post
Vechi 13.05.2012, 17:49:07
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
"Multumesc lui Dumnezeu ca eu vorbesc in alte limbi mai mult decat voi toti." (1Cor.14:18)
Asa este!
Dar continuarea este la fel de importanta:
"18.Mulțumesc Dumnezeului meu că vorbesc în limbi mai mult decât voi toți;
19.dar în Biserică vreau să grăiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca să-i învăț și pe alții, decât zece mii de cuvinte într'o limbă oarecare.
20.Fraților, nu fiți copii în gândire; în răutate, da, fiți prunci, dar în gândire fiți desăvârșiți." 1 Cor.14.

Intregul capitol este, dupa umila mea parere, o CHEMARE a Sf.Ap.Pavel adresata crestinilor di Corint de a o "lasa mai moale" cu vorbitul in limbi.

De aceea si spune: "Mulțumesc Dumnezeului meu că vorbesc în limbi mai mult decât voi toți;" ceea ce se interpreteaza ca multumire adresata lui Dumnezeu ca nimeni dintre crestinii sai nu-l va judeca pentru faptul ca vorbeste in limbi mai putin decat un alt membru al Bisericii. Pentru ca de-l va fi judecat cineva ca vorbeste in limbi mai putin decat altii exista riscul iesirii unor membri de sub autoritatea Sf.Apostol Pavel si crearea de schisme.
Iar de la schisma la erezie este doar o chestiune de timp.

Deci, Sf.Ap.Pavel nu lauda deloc dorinta corintenilor de a vorbi in limbi, ci dimpotriva incearca sa-i tempereze. Dupa parerea mea, tonul folosit de Apostolul Pavel este unul mai moderat tocmai pentru a nu-i determina pe corinteni sa se rupa de Biserica si sa-l acuze pe Sf.Apostol ca neaga fenomenul vorbirii in limbi, fenomen aparut la Pogorarea Sf.Duh: ar fi fost foarte iminenta ruperea de Biserica atunci pentru ca vorbitorii in limbi din Corint l-ar fi putut acuza pe Sf.Ap.Pavel ca denigreaza o manifestare a Duhului Sfant.

"14.Că dacă mă rog într'o limbă, duhul meu se roagă, dar mintea mea e neroditoare." 1 Cor.14.
Cum poate ajunge mintea neroditoare? Daca mintea ajunge neroditoare atunci omul devine o "leguma", un retardat, nu-i asa?
O minte neroditoare inseamna ca te-ai plafonat la niste concepte si nu poti gasi capacitatea de a aplica aceste concepte - care pot sa fie sanatoase - in viata. Asta cred eu ca inseamna o minte neroditoare, care nu aduce ca rod fapta cea buna, mantuitoare.

15.Atunci, ce-am să fac?: Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga și cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta și cu mintea." 1 Cor.14.
Aici este indemnul Sf.Ap.Pavel ca oamenii sa se roage si cu mintea, deci sa mai lase vorbirea in limbi.

16.Altfel, dacă tu vei binecuvânta cu duhul, cum va zice Amin după mulțumirea ta cel ce stă'n locul omului de rând, de vreme ce el nu știe ce zici?" 1 Cor.14.
Aici Sf.Ap.Pavel spune ca vorbirea in limbi nu este ziditoare de comunitate, nu zideste Biserica.

In concluzie, de ce sa caut eu sa vorbesc in limbi? De ce sa las ratiunea pentru o inflacarare de moment din care nici eu nu inteleg nimic? Doar pentru o senzatie "tare"?
Pai asa mai bine ma apuc de "Counter Strike". Acolo cel putin nu renunt de tot la ratiune, ci caut tot felul de strategii de atac, adica imi mai folosesc oleaca ratiunea.