View Single Post
Vechi 14.05.2012, 19:38:04
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Teodorescu78 Vezi mesajul
Hristos a inviat!

Postez și eu o intrebare de la un cunoscut:

"Doamne ajuta! Cu vreo 4 ani in urma vroiam sa ma calugaresc, si am fagaduit in mod solemn lui Dumnezeu, Maicii Domnului si sfintilor ca nu ma voi insura niciodata si ca voi merge la o manastire sa ma calugaresc (aveam peste 25 de ani atunci, eram matur si responsabil).

Din pacate insa mi-am uitat fagaduinta facuta din inima si cu inflacarare la acea data si dupa vreo 2 ani m-am insurat, dar nu am avut decat probleme in casnicie: numai tulburari, certuri, ispite. Apoi ne-am imbolnavit si eu si sotia, nu avem boli grave (deocamdata), dar sunt incurabile si se agraveaza vazand cu ochii.

Ajuta-me te rog cu un sfat, mai ales daca ai mai auzit de situatii similare. Se poate compara in vreun fel fagaduinta mea cu fagaduintele facute de un monah la calugarie? Ce alternative avem, ce putem face fara a pacatui?"

Omul a consultat și vreo 2 duhovnici, dar nu a primit nici un răspuns clar până acum.

Doamne ajută.
De ispite nu ne fereste nimeni nici daca alegem calea calugariei.

Ingerul a notat promisiunea si i-a dat prilejuri sa-si cultive rabdarea, smerenia si alte virtuti, in mijlocul lumii. Sa se roage sa-l ajute Dumnezeu sa priceapa care este voia lui Dumnezeu pentru el si ce ii este mai de folos pentru mantuire.

E interesant de urmarit filmul Ostrov:
Film artistic: OSTROV (subtitrat in limba romana). Ce spun Parintii ...

A citit ce inseamna viata de monah?
Daca ar fi fost in manastire, cu care dintre monahii din acest fim i-ar fi placut sa se asemene? Aceasta intrebare e buna pentru fiecare dintre noi.

E uimitor parintele Anatolie. El plange o viata intreaga un pacat si se smereste in fata lui Dumnezeu, desi prin rugaciunea lui se fac mari minuni. Am inteles ca filmul se inspira din viata Sfantului Teofil cel Nebun pentru Hristos.

Sfantul Lavrentie de Cernigov spunea: ,,Daca ar sti monahul ce ispite il asteapta in manastire, niciunul nu ar mai veni la calugarie, dar daca ar sti mirenii in ce slava se afla monahul inaintea lui Dumnezeu, inca din lumea aceasta, toti ar fugi din lume si ar veni la calugarie. Conditia e sa mori pentru pacate si sa-ti inviezi sufletul pentru Hristos, adica: lepadarea de sine.

Cel care merge la manastire se aduce jertfa pe el insusi. De dragul lui Hristos, lasa totul si dispretuieste lumea si toate ale lumii.

Last edited by antoniap; 14.05.2012 at 19:42:34.
Reply With Quote