Femeia samarineanca
- de asemeni una din pildele mele preferate.
Se spune ca atat femeia cat si copii ei au devenit un fel de apostoli ai lui Hristos. Curiozitatea mea este daca femeia s-a mai intors la barbatul ei. Nu stim nici cati ani avea femeia, nici daca avea copii la momentul cand s-a intalnit cu Mantuitorul. Parerea mea e ca din moment ce a spus ca nu are barbat, inseamna ca nu-l iubea prea mult pe acela cu care traia. Alminteri poate ar fi zis "da, Doamne, vin acum si-l aduc si pe el".Cine stie de ce traia cu acela, poate doar din interes, poate deja avea copii, iar ceilalti barbati o lasasera balta. Chiar si mai aproape de zilele noastre, daca o femeie era in tinerete batjocorita de un barbat, soarta ei era pecetluita. Ori se ducea la manastire, ori ajungea de ocara comunitatii. Oricum, preotul mi-a zis ca ceea ce e important in aceasta pilda e ca femeia a recunoscut ca traieste in pacat, ceea ce multi oameni se pare ca nu o fac, nici chiar la spovedanie. Nu inteleg atunci de ce se mai spovedesc. La fel cum mai sunt cate unii care se duc la doctor si mint ca au luat tratament, au tinut regim, si degeaba, ca tot nu s-au facut bine. Mai sunt o categorie care vor sa faca un tratament pentru a contracara efectele negative ale unor obiceiuri proaste de care nu se pot lasa (fumat, tutun, anticonceptionale, carne, zahar, sare, etc). La fel poate sunt si pacatosii, care se pocaiesc pentru niste pacate pe care nu le pot lasa. Cu siguranta nimeni nu poate sa se abtina de la absolut orice pacat, dar e important ca macar sa incerce, sa-si doreasca lucrul asta, si cu ajutorul Domnului, poate vor reusi.
Doamne ajuta!
|