Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Pentru că societatea este consubstanțială omului (sau "coesențială" ca să zic așa). Așa ne-a făcut Dumnezeu, ființe sociale. Oriunde se adună trei oameni, există o societate. Acuma, totul depinde dacă cei trei se adună în numele lui Cristos sau în răspăr cu El.
|
Ce facem cu al 4-lea care nu vrea sa vina langa noi ? Il trecem strada cu forta ? De ce nu o biserica sau o comunitate ? De ce anume societate ? Cum il introducem pe al 4-lea in ecuatie ?
Citat:
Dar nu spune nimeni să începem cu vârful. Nici data trecută, când Biserica a cucerit ceea ce era pe atunci "guvernământ mondial" nu a început cu vârful. Dimpotrivă, a început cu baza: primii convertiți la Roma au fost sclavii. Savanții au urmat la rând. Împărații au fost ultimii.
|
Problema e ca nu s-au schimbat si obiceiurile .Adica nu am transferat aceeasi idee si peste granita imperiului ci acolo am inceput direct cu capul.Si in general ne-am descotorosit de orice cap care ne statea in cale.
Citat:
Fiindcă oameni precum dv fac apologia unui "creștinism individual", ca și când acesta ar fi în opoziție cu unul colectiv. Cum ar veni, nu se poate ca Isus să fie rege în inima mea și rege în societatea mea în același timp.
|
Dar eu doar rejectez ideea unui crestinism impus cu aceleasi mijloace cu care se impune acum ateismul si intreb daca ambele idei nu au acelasi fundament total gresit si daca nu ne tin legati de valorile lumii acesteia.Ce bine ar fi sa fie pace si sa dispara pacatul si boala si daca se poate si moartea.

Individualismul meu e doar o reactie de aparare impotriva societatii care mi se baga pe gat.Adica intreb cu ce drept decide statul ce trebuie eu sa invat ca sa ma dezvolt ca individ ?
Citat:
Toți copiii aveau acces la educație și înainte, în vremea statelor creștine. Și chiar mai înainte, în vremea Regatului Evreu. Singura deosebire este că, pe atunci, nu era obligatoriu. Dar învățământul era general, iar învățământul primar era gratuit. Mai departe, plăteai, cam ca și acum. Mă costă de mă usucă școala copiilor mei.
La ce rezultate vă referiți ? Erau rele rezultatele când Biserica se ocupa de instrucția publică ?
|
Eu doar constat si cred ca oricine poate constata ca alfabetizarea in masa este un fenomen de data recenta si asta poate fi un lucru bun.Dar secularizarea nu a venit din zona asta a lumii, aici doar a imbracat forme extreme.Si daca nu a venit de aici ci de acolo unde Biserica a insemnat multa vreme statul inseamna ca rezultatele nu au fost chiar cele mai bune.