View Single Post
  #184  
Vechi 16.05.2012, 20:29:33
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Exclamation De ce este păcat să credem în superstiții

Superstițiile reprezintă unul din cele mai des întâlnite tipuri de credințe populare cu care s-au obișnuit poporul nostru. Chiar dacă majoritatea creștinilor frecventează astăzi slujbele Bisericii, se roagă zilnic acasă, aprinzând lumânări în fața sfintelor icoane, în același timp foarte mulți cred și în unele „semne" care le-ar prevesti ghinioane sau succese și care nu au nimic comun cu credința creștină.Poporul nostru adeseori creștin numai cu numele s-a obișnuit să „încreștineze" tot felul de obiceiuri și tradiții care sunt total străine credinței creștin-ortodoxe Nu-i deajuns că săvârșim păcate peste păcate, dar le mai și „încreștinăm". Bețivul zice: „nu-i păcat să bei vin că-i sângele Domnului". Cel stăpânit de păcatul lacomiei zice: „nu-i păcat să mănânci miecurea și vinerea carne... că nu ce intră în gură spurcă pe om, ci, ce iese din gură". Fumătorul zice: nu-i păcat să fumezi, că nu scrie nicăieri că-i păcat...".
Uite-așa facem din patimi și din obiceiuri păcătoase tradiții populare care nu sunt deloc creștine. Desfrânatul zice: „de ce-i păcat să desfrânezi?.., doar așa a lăsat Dumnezeu...".

Mai sunt și unii care zic: „așa-i că nu-i păcat să curvești? Eu știu că-i păcat să preacurvești, da să curvești nu-i păcat, așa-i?". Aceștia nu știu că-i nici măcar cu gândul nu-i permis să păcătuim, căci Însuși Hristos spune: „Ați auzit că s-a zis celor de demult: "Să nu săvârșești adulter". Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui" (Matei 5, 27-28).
Necunoscund deloc învățătura Domnului nostru Iisus Hristos, astfel de oameni se aseamănă cu vrăjmașii din pilda semănătorului, seamănând neghină (Matei 13, 25) în inimile creștinilor slabi și împiedicându-i să urmeze calea cea adevărată a mântuirii (Matei 13, 24).
Cum să nu vină peste poporul nostru necazuri și suferințe, dacă noi nu numai că nu cunoaștem învățătura Domnului nostru Iisus Hristos, dar o mai și schimonosim. Facem din Evanghelia lui Hristos o „evanghelie după placul nostru" atrăgându-ne asupra noastră anatema1 Bisericii (Galateni 1, 9).
Același lucru se întâmplă și în cazul superstițiilor. Prezența supestițiilor în viața de zi cu zi a creștinilor este un semn că ei nu-își cunosc deloc credința strămoșească. Și aceasta se poate observa foarte ușor de preot atunci când oficiază Taina Sfântului Botez. Un părinte mai în vârstă îmi spunea că aproape de fiecare dată Crezul sau Simbolul Credinței pe care ar trebui să-l rostească nașii copilului, mărturisind astfel pentru el credința în Preasfânta Treime, îl rostește el sau cântărețul de la strană.
Mamele și bunicuțele noastre în loc să-l învețe pe copil să-și facă cruce corect, să știe rugăciunea „Tatăl nostru", Simbolul Credinței sau Crezul și cât mai multe rugăciuni, îl învață să creadă în tot felul de superstiții. „Mama mea, zice bunicuța, m-a învățat că „dacă nu-i merge copilului la școală, să-i legăm un fir de ață roșie ca să nu se deoache".
De fiecare dată când copilul grăbindu-se să ajungă la timp la școală își amintește că a uitat să-și ia un caiet sau căciula, aude din gura mamei sau a bunicuței: „nu te întoarce înapoi că n-o să-ți meargă! Lasă că ți-o aduc eu numai să nu te întorci înapoi!".
Sau dacă se piaptănă cineva din familie marți, aceeași bunicuță nu întârzie să spună: nu te pieptăna azi că te pieptăni spre sfadă. Sau unii zic că nu-i bine să ștergi masa cu mâna goală ca va fi ceartă. Astfel de bătrâne lipsite de credința cea adevărată tulbură și liniștea mirilor, când le spun că acel soț va muri mai repede la care lumânarea va arde mai repede la cununie, de parcă ar hotărâ lumânarile mirilor soarta lor.
Vedeți cum ajunge prin viclenia diavolului lumânarea din ofrandă adusă lui Dumnezeu, instrument al diavolului? Vedeți cum ajung bunicuțele slugi ale întunericului, invocatoare ale blestemului lui Dumnezeu asupra urmășilor săi?
Mai există și unii care cred că dacă vor întâlni un mort pe stradă și vor trece înaintea lui, sau îi vor tăia calea vor păți și ei ceva rău, ceva de moarte. Această superstiție este cunoscută și în cazul în care drumul mirilor spre Biserică este tăiat de un mort. Câte gânduri nu-și fac mirii? Oare ce-o să fie? Oare ce semn mai este și acesta? – se întreabă ei. Iar eu îi întreb: Oare unde este credința ta? În loc să zici un „Dumnezeu să-l ierte", tu-l tratezi pe cel mort ca pe un obiect de superstiție.
Și ce să facem ca să nu mai întâlnim procesiuni de înmormântare pe stradă? Să înconjurăm cinci - șase străzi ca să nu trecem pe lângă el?
Creștinește ar fi corect să procedăm așa: să spunem în gând o scurtă rugăciune pentru cel adormit și să cerem în continuare mila lui Dumnezeu pentru a încheia cu bine taina Sfintei Cununii. A fi creștin în astfel de situații înseamnă a-ți face o cruce, a te ruga o clipă pentru cel adormit chiar dacă mergi să te cununi, iar după aceasta mergi cu pace și urmează-ți drumul pe care ți l-ai propus să-l faci cu ajutorul lui Dumnezeu. Iar a înconjura strada pe care trece mortul, sau a crede că acesta trebuie să fie un semn sunt lucruri total străine credinței ortodoxe. Nicăieri în Sf. Scriptură și în Sfânta Tradiție nu spune că astfel de semne sunt semne de la Dumnezeu. Astfel de întâmplări nu pot fi catalogate decât ca niște întâmplări reale și uneori inevitabile în zilele noastre (despre aceasta vor vorbi într-un artucol aparte).
Și acum să vedem care este definiția științifică a superstiției și care este etimologia acestui cuvânt? De unde a apărut astfel de credințe în sufletul poporului nostru și ce spune Biserica despre ele?
I. Superstițiile. Definiție și etimologie.
Supertițiile sunt niște prejudecăți care ar decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice (adică fixate de destin) sau în alte rămășițe ale animismului2 și ale magiei; Din fr. superstition, lat. Superstitio.3
În ceea ce privește etimologia cuvântului „superstiție", acesta vine de la latinescul "superstitio" care înseamnă „a sta deasupra", „a supraviețui" sau „a fi martor" (aceștia erau la romani ostașii care rămâneau în viață în urma unei lupte, fapt pentru care erau numiți „superstitiani", pentru că se considera că erau deasupra morților).
Cuvântul «superstitio» (de la „super" – peste, deasupra, și „sisto" — a ședea peste ceva) și «superstes» (de la supersto — a ședea deasupra unui lucru) din punct de vedere semantic sunt foarte apropiate: primul evoluează de la semnificația de „cinste câștigată de cineva" la «superstiție» în sensul pe care îl are astăzi acest cuvânt, al doilea („supersto") înseamnă «cel care rămâne, este nemuritor», și care mai târziu va avea sensul de «martor», «cel care asistă».4
Dacă vom analiza cuvântul „superstitio" ținând cont de sensul pe care-l are astăzi cuvântul „superstiție" vom putea să înțelegem mai ușor că al doilea cuvânt are într-adevăr un înțeles necreștin.
În limba rusă cuvântul superstiție se traduce prin „суеверие", de la „суе" (înzădar, fără folos, în deșert), și „верие" (credință), și înseamnă credință greșită, deșartă, falsă, inutilă.5 Probabil cuvântul „sueverie" a apărut în vocabularul rus în timpul în care rușii fuseseră deja încreștinați, lucru de care ne putem da seama din etimologia lui și semnificația lui.
Originea superstițiilor. Superstițiile au apărut pentru prima dată în sânul religiilor păgâne. Apariția superstițiilor în lumea păgână se explică prin faptul că păgânii obișnuiau să căute răspunsul zeilor la întrebările ce-i frământau prin observarea semnelor din lumea exterioară. Aceștia credeau că vor primi răspuns la litaniile7 lor prin observarea semnelor din natură, prin anumite semne exterioare din viața de zi cu zi. Mai mulți Sfinți Părinți ai Bisericii mărturisesc acest lucru (dar despre aceasta vom vorbi în unul din articolele următoare).
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote