View Single Post
Vechi 16.05.2012, 23:34:13
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

http://www.ioanguradeaur.ro/653/cuvant-la-rusalii-i/

Voiam și pentru pricina praznicului să vorbesc și să arăt ce este praznicul a Cincizeci de zile și să arăt pentru ce în praznicul acesta s-a dat darul, de ce în limbi de foc și pentru ce după zece zile, dar văd că se întinde cuvântul de învățătură. Pentru aceasta adăugând puține voi înceta cuvântul. „Și când a sosit ziua Cincizecimii…” li s-au arătat lor, împărțite, limbi ca de foc…” (Fp. 2, 1, 3). Nu de foc, ci „ca de foc”, ca nimic simțit să nu cugeti pentru Duhul.

Și precum la curgerile Iordanului, nu porumbel s-a pogorât, ci ,.în chip de porumbel” (Lc. 3, 22), așa și aici, nu foc, ci chip de foc. Și iarăși puțin mai sus zice : „..ca de suflare de vânt ce vine repede” (Fp. 2. 21). Nu zice ,,ca o suflare de vânt ce vine repede”, ci „ca de suflare de vânt…”. Și pentru care fapt Iezechil ia darul proorociei prin carte și nu prin asemănare de foc ca apostolii ? Că zice : ,,Și a băgat în gura mea cartea aceea… Și am mâncat-o și s-a făcut gura mea dulce ca mierea” (Iez. 3, 2, 3). Iar pentru apostoli zice că li s-au arătat limbi de foc.

Deci pentru care pricină acolo carte și scriere, iar aici limbă și foc ? Pentru că acela se ducea să mustre păcate și să plângă necazurile iudaicești, iar aceștia ieșeau să mistuiască păcatele lumii. Pentru aceasta acela a luat carte în care se pomeneau greutățile ce au să fie, iar aceștia au luat foc, ca să ardă păcatele lumii si să prăpădească toate relele. Și precum focul de va cădea în mărăcini, pe toți cu lesnire îi va arde, așa și darul Duhului mistuia păcatele oamenilor. Dar evreii cei nesimțitori, când se făceau acestea, în loc să se spăimânteze, să se cutremure și să se închine Celui ce a dat Darul, ei iarăși își arătară nebunia loc, prihănind cu beția pe apostolii cei plini de Duhul Sfânt, zicând : „…că sunt plini de must” (Fp. 2, 13).