Citat:
În prealabil postat de STEPHAN
M-ar interesa să aflu cum se cântă stihirile sfinților sau alte cântări de la Vecernie sau Utrenie care nu apar în Anastasimatar. Se menționează în Minei: glas 1, 2...dar care este melodia? Se ia ca model o anumită cântare ( nu mă refer la cele care au specificată o podobie care am înțeles că este o melodie tip) ? Improvizează cântărețul respectând impresia melodică a unui glas ?
Mulțumesc !
|
Majoritatea stihirilor din Minei au indicata podobia dupa care se canta. Sunt insa si stihiri, precum cele de la Litie si "Slavele", care nu au indicata o cantare etalon, uneori aparand doar precizarea: Glas 1, "insusi glasul" etc.
In acest caz, trebuie sa cunoastem scara, formulele melodice si cadentele specifice acelui glas. De obicei, acestea se canta in tactul stihiraric (mai rar).
Legat de podobii, este recomandata cunoasterea lor, insa in limba romana ele nu se pot aplica exact pe text, precum in limba greaca. Textul liturgic a fost tradus in limba romana in proza, pierzand accentele metrice ale originalului.