Citat:
În prealabil postat de glykys
Episodul acesta ne mai arata si inca doua lucruri:
1. O eventuala schimbare a datelor trebuie sa vina de sus, de la cel mai inalt nivel al ierarhilor.
2. Nu e cazul sa fim mai catolici decat papa Anicet sau mai ortodocsi decat Sf. Policarp. Daca nici ei nu s-au putut intelege asupra datelor, cum se vor intelege cei de acum?...
Nu stiam ca aceasta diferenta de date exista chiar din secolul II...
Si de s-ar hotari sa se sarbatoreasca Pastile in aceeasi zi, fiecare ar sarbatori in biserica lui, nu ne-am amesteca, nu ne-am ruga impreuna. Anul acesta nu m-a deranjat sa spun "Hristos a inviat" unui catolic, chiar daca eu ma aflam in Saptamana Patimilor, nu am simtit nicio contradictie. E o greseala daca asociem Invierea numai unei anumite zile din an sau unei anumite perioade.
Dar ma rog, asta e perspectiva cuiva care nu are rude catolice...
|
Hristos a înviat!
"O eventuala schimbare a datelor trebuie sa vina de sus, de la cel mai inalt nivel al ierarhilor."
Oricum, fie că ne convine, fie că nu, doar ierarhii pot participa la luarea acestor decizii... :) Bine, cred că, în dezbaterea acestei teme, ar fi consultați și teologii foarte avizați în evoluția istorică a problemei și în dialogul ecumenic (în special teologi liturgiști și istorici ai Bisericii). În primele veacuri creștine, credincioșii laici se implicau mult mai mult decât noi, participau într-un mod incomparabil mai activ la viața Bisericii, dar astăzi... Chiar mi-aș dori să înființez un nou topic, atunci când voi avea mai mult timp la dispoziție, în care să relatez un episod foarte interesant din istoria Biericii (mai exact, din sec. VI) în care stabilirea unei sărbători s-a datorat, pur și simplu, dorinței poporului creștin ortodox din Constantinopol. :)
"Nu e cazul sa fim mai catolici decat papa Anicet sau mai ortodocsi decat Sf. Policarp. Daca nici ei nu s-au putut intelege asupra datelor, cum se vor intelege cei de acum?..."
Da, lor le-a fost foarte dificil să se înțeleagă, pentru că fiecare dintre ei își argumenta opinia invocând autoritatea câte unui Apostol, ceea ce este ușor de explicat, având în vedere faptul că amândoi îi cunoscuseră personal pe Sfinții Apostoli (de exemplu, Sf. Policarp îl cunoscuse bine pe Sfântul Ioan Evanghelistul). Oricum, mai târziu, în cadrul Sinodului I ecumenic (325), s-a reușit stabilirea unui mod unitar de calculare a datei Paștilor, care s-a păstrat până astăzi: Praznicul Învierii Domnului se sărbătorește întotdeauna în prima duminică de după lună plină după echinocțiul de primăvară (în afara cazurilor în care data se modifică doar cu o săptămână, atunci când coincide cu Paștele iudaic). Iată, așadar, că este posibil ca toată creștinătatea să ajungă la o dată comună de serbare a Paștilor fiindcă, până la urmă, data reală, istorică a Învierii Mântuitorului nu ne mai este cunoscută. Noi suntem siguri că Hristos a înviat și acest fapt este esențial! Dacă a înviat în prima duminică după luna plină... sau într-un cu totul alt moment, nu putem ști, la fel cum nu știm exact nici data Nașterii Sale. Datele sărbătorilor sunt stabilite prin convenție și unele dintre ele chiar s-au modificat de-a lungul timpului. De exemplu, în primele secole, Nașterea Domnului era sărbătorită la 6 ian. odată cu Botezul Său, iar sărbătoarea purta denumirea de "Epifania" (denumire păstrată acum doar pentru Bobotează). ABia mai târziu, din sec. al IV-lea, mai întâi în Occidentul creștin, sărbătoarea Nașterii a fost separată de cea a Botezului (așa cum era și logic să se întâmple) și a început să se prăznuiască pe 25 decembrie.
Așadar, toate evenimentele din istoria mântuirii sunt cu certitudine reale și s-au petrecut exact așa cum au fost relatate și mărturisite de către autorii inspirați ai Scripturii.
Datele la care au avut loc acele evenimente nu se mai știu exact și, de aceea, pot fi sărbătorite în orice zi a anului, în funcție de hotărârea Bisericii.
Doar un singur exemplu în acest sens îl constituie coborârea Sfintei Lumini la Ierusalim care, după îndreptarea calendarului, a început să vină fix în noaptea de Paști după calendarul nou.
Din atitudinea episcopilor Policarp și Anicet reiese, în opinia mea, în primul rând faptul că iubirea dintre cei care cred în Domnul Iisus Hristos trebuie să fie indestructibilă, depășind obstacolele nesemnificative, precum diferențele de calendar, deosebirile în privința anumitor practici liturgice etc, etc, etc. Porunca lui Hristos de a ne iubi unii pe alții ne poate ajuta să depășim orice graniță spirituală (repet, fără a cădea în relativism, căci relativismul constituie o trădare a credinței), pentru că, așa cum spunea un părinte, "viața veșnică este făcută din întâlniri".
Voi reveni mai târziu cu mesaje, fiindcă observ că, la acest topic, mi-au scris foaarte mulți. :)
"Anul acesta nu m-a deranjat sa spun "Hristos a inviat" unui catolic, chiar daca eu ma aflam in Saptamana Patimilor, nu am simtit nicio contradictie."
Sunt întru totul de acord! Sfântul Serafim de Sarov îi saluta pe toți cu expresia atât de creștinească "Hristos a înviat, bucuria mea" pe tot parcursul anului. De ce? Simplu: pentru că suntem datori să păstrăm în suflet bucuria Învierii Domnului nostru în permanență, în fiecare clipă a vieții, iar nu doar 40 de zile pe an. :)
Doamne ajută!