Citat:
În prealabil postat de glykys
Episodul acesta ne mai arata si inca doua lucruri:
1. O eventuala schimbare a datelor trebuie sa vina de sus, de la cel mai inalt nivel al ierarhilor.
2. Nu e cazul sa fim mai catolici decat papa Anicet sau mai ortodocsi decat Sf. Policarp. Daca nici ei nu s-au putut intelege asupra datelor, cum se vor intelege cei de acum?...
Nu stiam ca aceasta diferenta de date exista chiar din secolul II...
Si de s-ar hotari sa se sarbatoreasca Pastile in aceeasi zi, fiecare ar sarbatori in biserica lui, nu ne-am amesteca, nu ne-am ruga impreuna. Anul acesta nu m-a deranjat sa spun "Hristos a inviat" unui catolic, chiar daca eu ma aflam in Saptamana Patimilor, nu am simtit nicio contradictie. E o greseala daca asociem Invierea numai unei anumite zile din an sau unei anumite perioade.
Dar ma rog, asta e perspectiva cuiva care nu are rude catolice...
|
"Si de s-ar hotari sa se sarbatoreasca Pastile in aceeasi zi, fiecare ar sarbatori in biserica lui, nu ne-am amesteca, nu ne-am ruga impreuna."
Desigur. Ca și sărbătoarea Crăciunului (de exemplu), Învierea ar fi sărbătorită în mod diferit în fiecare confesiune.
În schimb, mărturisirea noastră ar fi mult mai puternică... și am avea bucuria aceea că sărbătorim Învierea lui Hristos împreună cu toți creștinii din lume. Noi ne-am obișnuit cu acest decalaj dintre Paștele ortodox și cel catolic, dar să ne imaginăm cum ar fi să avem și Crăciunul la date diferite. Nu-i așa că ar părea bizar? :) La fel și cu Sfintele Paști: dacă s-ar stabili o dată comună, ne-am obișnui foarte ușor și ne-ar părea firesc să ne spunem unii altora "Hristos a înviat" în aceeași zi sau, mai corect spus, începând de la aceeași dată. :)
"E o greseala daca asociem Invierea numai unei anumite zile din an sau unei anumite perioade."
Întru totul de acord.
"Dar ma rog, asta e perspectiva cuiva care nu are rude catolice..."
Da... eu am mai multe rude catolice și evanghelice. Anul acesta, de Paști, am fost într-o situație foarte simpatică: nu-mi mai dădeam seama dacă un unchi din Germania este ortodox sau evanghelic... Cu celelalte rude am ținut legătura des, dar cu el am vorbit mai rar. Pur și simplu, nu știam când trebuie să-i dau telefon și să-i urez "sărbători fericite"... :)
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca