View Single Post
Vechi 18.05.2012, 08:24:54
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Cultura romaneasca slaba?Cultura tiganeasca puternica?
Poate am eu probleme cu memoria de nu imi vine in minte nici un nume de scriitor tigan ??? Pictor??? Poet???
N-au avut romanii o cultura solida? Ma indoiesc.
Nu trebuie sa comparam cultura inalta, intelectuala, cu ceea ce multimile si masele adopta ca stil de viata ,ca mentalitati si habitudini spiritual-practice,toate acestea pot fi reunite int-o cultura populara,daca vreti,desigur axiologic inferioara primeia,culturii inalte,creatoare,insa nu mai putin reala si fireasca !!!

In fiecare societate a omenirii exista aceste doua tipuri de culturi, uneori insa ele sunt foarte apropiate, alteori foarte schizoide !!!
Deci nu trebuie sa le amestecam, ca rascam sa amestecam mere cu pere !!!

In ce priveste cultura tiganeasca care se impune, utiati-va putin la imbracamantea tanarului simplu de pe strada,care imita moda tiganeasca de cocalar, uitati-va la ce muzica se asculta la tv, la iarba verde, la nunti la botezuri si prin crasmele satesti !
uitati-va la limbajul folosit de unii romani, la tendinta de a copia comportamentul violent si arbitrar,adica de a face ce vrea muschii lui ,in anumite situatii !!!
Tendinta de a distruge, banci, indicatoare rutiere, publele de gunoi de pe stalpi...etc...
(nu odata le-am vazut sparte sau distruse,spre marea mea mirare,de catre cine ???!!!)
etc...deci fenomenul incuibaririi mentalitatii tiganesti este mult mai complex si periculos,decat ar parea la prima vedere !

pur si simplu , tiganul exercita o anumita seductie a raului ,si a exoticului,care in unele societati mai fragile (am tot respectul pentru cultura romana,este una apreciabila, cu scriitori si artisti de mare valoare !!!) prinde foarte tare !!!
La polul opus se afla societati foarte rezistente,care au o cultura istorica si societala cladita in timp,ca foste imperii care i-au organizat pe altii,avand know-how-ul propriei organizari foarte bine pus la punct !!!
Cum am putea copmara cultura societala austricaca, de exemplu cu cea romaneasca ???
pai distanta, practic e ca de la cer la pamant ,din motivele istorice binecunoscute,si pentru care nu romanii sunt de vina !!!
Reply With Quote