Subiect: Everghetinosul
View Single Post
Vechi 29.09.2007, 17:56:20
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Altadata, cand acelasi Parinte se ducea in cetate ca sa-si vanda cosurile si sa faca rost de paine, el a intalnit un batran sarman, schilod, langa piata.
Pentru numele lui dumnezeu, Avva, a inceput sa-l implore schilodul vazandu-l pe Sfant, nu-l lasa si tu pe un biet prapadit fara ajutor. Ia-ma aproape de tine.
Avva Agathon l-a ridicat pe mosneag si l-a asezat in piata, la locul unde isi vindea el cosurile.
Cati bani ai facut, Avva ? il intreba schilodul de fiecare data cand Batranul vindea un cos.
Atat si atat, ii raspundea Batranul.
E destul, i-a spus in cele din urma schilodul. Nu vrei sa-mi cumperi o bucata de placinta, Avva ? Ar fi frumos din partea ta, caci nu am pus nimic in gura de aseara.
Cu placere, i-a raspuns Batranul, indeplinind de indata cererea schilodului.
La putina vreme dupa aceasta, schilodul i-a cerut fructe, iar apoi ceva dulce. Si tot asa, pentru fiecare cos pe care l-a vandut, Sfantul a cheltuit ceea ce a castigat, astfel incat, dupa ce toate cosurile au fost vandute, datorita marinimiei lui, Sfantului nu i-au mai ramas nici cel putin doi banuti pentru sine. Dar ceea ce a fost mai important, el a facut totul cu mare bucurie, chiar daca stia ca urma sa ramana timp de doua saptamani fara nici o bucata de paine.
Astfel, intrucat vanduse si ultimul cos, Sfantul s-a pregatit sa paraseasca piata.
Deci acum pleci, l-a intrebat schilodul.
Da, am incheiat tot ceea ce am avut de facut.
Nu vrei sa-mi faci hatarul sa ma duci pana la raspantie, iar de acolo poti pleca in desert, i-a zis ciudatul batran, implorandu-l din nou.
Bunul Agathon l-a luat pe schilod in spate si l-a dus pana la locul unde voia sa mearga, desi cu mare greutate, pentru ca era istovit de munca de peste zi.
Indata ce au ajuns la raspantie si a inceput sa lase jos povara vie, el a auzit o voce placuta, care i-a zis:
Sa fii binecuvantat, Agathoane, atat pe pamant cat si in ceruri. Sfantul si-a ridicat ochii sa vada cine i se adresase. Cel ce fusese batran neputincios diparuse cu desavarsire, caci nu era altul decat Ingerul trimis de Dumnezeu pentru a pune la incercare dragostea Sfantului.
Reply With Quote