Citat:
În prealabil postat de Marius22
Majoritatea stihirilor din Minei au indicata podobia dupa care se canta. Sunt insa si stihiri, precum cele de la Litie si "Slavele", care nu au indicata o cantare etalon, uneori aparand doar precizarea: Glas 1, "insusi glasul" etc.
In acest caz, trebuie sa cunoastem scara, formulele melodice si cadentele specifice acelui glas. De obicei, acestea se canta in tactul stihiraric (mai rar).
Legat de podobii, este recomandata cunoasterea lor, insa in limba romana ele nu se pot aplica exact pe text, precum in limba greaca. Textul liturgic a fost tradus in limba romana in proza, pierzand accentele metrice ale originalului.
|
Cunosc scara glasului 8 bunăoară (și notația psaltică în general -pot să descifrez o cântare mai simplă), formulele melodice (ni pa vu ni; ni vu di ga vu pa ni- despre asta este vorba nu ?) și câteva cântări în acest glas ( Doamne strigat-am, Troparul Învierii, Troparul Născătoarei, în care apar cred, cadențele specifice ). Dar tot nu înțeleg cum trebuie cântată o stihiră pentru care nu ai note și la care este specificat "glas 8". Scuze că insist dar ar fi nevoie să mai ajute cineva la strană , cântărețul nostru nu cântă după note și aș vrea să învăț corect .