Toate aspectele pe care le-ai menționat, frate Cezar, sunt, într-adevăr, deosebit de îngrijorătoare și tocmai de aceea consider că e bine să fie exprimate, conștientizate și lepădate.
Dar să nu rămânem fără speranță, să nu uităm că porțile iadului nu vor birui Biserica. Ea continuă să vieze prin cei (mulți, puțini, nu știu) care sunt vii în ea. Este, cu adevărat, parazitată de păcatele și neputințele noastre. De nedesăvârșirea credinței noastre, de faptul că nu ne hotărâm, o dată pentru totdeauna, să-I trăim lui Hristos și nu nouă. Pe de altă parte, nici nu trebuie să gândim că Biserica va triumfa fără de noi. Niciodată nu trebuie să uităm că a fi viu înseamnă a fi activ, implicat, iar atunci când devenim pasivi murim.
Toată boala asta pe care o semnalezi vine, cred, din dubla închinare pe care o practicăm, încercând să „ne punem bine” cu Dumnezeu trăind în duhul lumii, evitând, prin tertipuri psihologice, lepădarea de sine, adică pocăința.
Semnalul pe care îl tragi se adresează, însă, „instituției”, iar cei responsabili de instituționalizare nu sunt creștinii de rând, ci preoțimea. Fără îndoială, cunoști insuficiențele generalizării și știi că sunt mulți (dar nu destui) care se luptă cu acest curent - cum să-i zicem? - instituționalizant, pietist, idolatru.
Nădăjduiesc că acest curent demolator de idoli, care mi se pare că a început să se manifeste în Biserică, va deveni tot mai puternic.
|