Citat:
În prealabil postat de ioanna
cat ii priveste pe np, am intalnit multa moralitate la cei pe care ii cunosc (fac intotdeauna ceea ce e placut si util, sunt oameni sufletisti, dar si pragmatici), insa n-am intalnit sfintenie, nu mi-au transmis, n-am simtit nimic.
|
Sfintii sunt la fel de rari printre np ca si printre ortodocsi. Nici eu nu am vazut sfinti ortodocsi in felul in care ii descrii tu. Iar ortodocsii de rand sufletisti si morali nu sunt atat de multi ca np de rand sufletisti si morali, procentual vorbind. Insa am cunoscut cativa ortodocsi care, desi mai gresesc uneori, sunt momente in care imi vine sa ma inchin in fata lor. Nu miroase neaparat a tamaie in jurul lor, dar se vede dragostea lor pentru Dumnezeu si suferinta lor la vederea pacatului. Si vazandu-i suferind iti vine sa suferi impreuna cu ei pentru Hristos.
Citat:
În prealabil postat de ioanna
In Sfinti "straluceste Hristos", iar asta se vede prin prisma exemplului lor ce arata frumusetea experientei crestine. Daca ma intrebi pe mine, puterea spirituala transmisa de un Sfant este cea care te innoieste, care trezeste in tine teama, constiinta si dorinta de Dumnezeu.
|
Da, asta este si ideea mea despre sfintenie: sa te indrepte catre Dumnezeu. Am intalnit insa si cativa np de care mi-era teama sa ma apropii, ca nu cumva pacatul meu sa fie prea vizibil in fata harului din ei. Astfel de oameni sunt din ce in ce mai rari, ce e drept.
Problema este, ioanna, ca desi BO promite aceasta sfintenie, 99.9% dintre ortodocsi mor fara sa o cunoasca. Ce valoare mai are in aceasta situatie ideea ca "
doar Ortodoxia te sfinteste, e cea care adresandu-se tuturor simturilor omului il ridica la asemanarea cu Hristos"?