Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Eu l-am întrebat de câteva ori pe domnul Cătălin de unde are certitudinea că a înțeles corect învățătura ortodoxă - și nu doar că a înțeles-o, ci că a înțeles-o suficient încât să-și poată permite a corecta permanent pe alții, dar nu am primit un răspuns mulțumitor.
Am observat că dânsul nu intervine în discuții decât pe aceste subiecte - ecumenism, catolicism, mai rar protestantism - de parcă ar vâna postările celor care îndrăznesc să se abată de la imaginea pe care dânsul și-a format-o despre ortodoxie. 9 din 10 postări sunt de genul "aha, te-am prins, ești ecumenist, acum haide să-ți arăt de ce nu ai dreptate".
|
De fapt nu e ceva ce e greu de inteles, doar de insusit (citit) si crezut. Eu am repetat doar ceea ce au spus altii, adica Biserica si sfintii, de aceea am dat multe citate. Si am dat tot ce se putea si mai mult decat era nevoie, ce au spus sinoade, catehismul, sfintii, etc., absolut tot. Cred ca am dat zeci de surse. Mai mult o sa observati ca aceasta e si singura invatatura, nu exista alta care sa o contrazica, sa fie asta vs. alta. Persoanele care sustin unele conceptii ecumeniste (dintre care cele mai liberale spun ca toate cultele sunt la fel) nu isi sustin conceptiile decat prin pareri, nu dau citate pentru ca nu exista. Intotdeauna e ca un fel de poveste, cu ce crede acea persoana, cateodata sunt si citate care nu au legatura. Vedeti si dvs. ca tot intreb de unde e acea invatatura, unde exista in ortodoxie. Nu am primit raspuns pentru ca nu exista un raspuns, apropae totul se bazeaza pe o conceptie luata din ecumenism (care am spus ca e asemanatoare invataturii protestante) si apoi copiata de la om la om.
Mai e un lucru, trebuie ca si persoana care citeste sa fie pregatita si sa doreasca sa afle adevarul. De exemplu noi daca disucutam cu un adventist putem sa ii dam oricate dovezi ca el tot sambata va sustine ca trebuie tinuta. La fel ca in cazul oricarei credinte, argumentele au importanta pentru cel ce le si doreste. Eu am dat nu numai ce spune ortodoxia, dar si ce spune Biserica in primul mileniu, chiar si ce spunea BC pana in secolul XX. Chiar Mihailc a dat un link la un alt topic cu o lucrare a unui teolog ortodox (Ica), in care se arata ca BC s-a deschis spre ecumenism abia dupa Conciliul Vatican II, pana atunci avand dogma aceea data si de mine.
Daca pe langa cele cateva zeci de argumente as mai da cateva ar avea aceeasi importanta. Intre timp am mai facut un topic despre ecumenismul dezbatut recent de un sinod (al Georgiei), am mai dat si citatul din Fer. Augustin si poate o sa fac si un topic cu ce trebuia sa creada un convertit la ortodoxie (pe care mi l-a aratat penticostalul):
http://www.dervent.ro/resurse/randui...x-ERETICI.html Aici scrie ca acel catehumen convertit trebuie sa marturiseasca faptul ca sunt trei cete ale sufletelor care pleaca din lume: una a sfintilor ajunsi in Rai, alta a paganilor, ereticilor si crestinilor ce nu s-au pocait, iar alta a crestinilor ce n-au apucat sa-si faca si canonul, pentru care se roaga Biserica sa se mantuiasca.
Redau citatul din Fer. Augustin:
"Afară de granitele Bisericii poti avea orice, cu exceptia mîntuirii. În afara se poate să ai trepte ierarhice, taine, Aliluia si Amin (liturghie), Evanghelie, credintă si să propovăduiesti pe Dumnezeu în trei ipostasuri, dar mîntuire poti să ai exclusiv în Biserica universală dreptmăritoare".