View Single Post
Vechi 22.05.2012, 20:50:07
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Np se definesc ca fundamentalisti, ortodocsii sunt integristi. Pentru mine, atitudinea fundamentalista ar fi aderarea la niste idei intransigente, dezvoltate prin absolutizarea relativului.
Nu doresc sa polemizam , nu de alta , dar nu am nimic cu dvs. in schimb frumusetea afirmatiilor ma imboldesc sa gindesc cu voce tare .
Cred ca ar fi potrivit sa nu-mi raspundeti, nemaisocotind ca astfel va si tineti de cuvint .

Dar : Adevarul nu este idee, nu este parere filosofica , nu este categorie filosofica , nu este latitudinea sau cheremul oamenilor .
Adevarul este persoana unica , este insusi izvorul adevarului incontestabil si nerelativ. Asta este si diferenta intre filosofia ortodoxa si cea lumeasca !
Numai in filosofia paminteasca adevarul poate fi relativ sau absolut, adevar adevarat sau adevar fals , in functie de sistemul de referinta . In teologie si in iubirea lui Hristos nu este decit ce am spus pina aici .
A crede ca Adevarul poate fi absolutizat sau dus la extrema sau exagerat , atunci cind vorbesti de Dumnezeu (caci nu poti fi crestin doar la servici si acasa nu , sau esti crestin doar duminica si joia nu, sau esti crestin duminica dar doar in biserica deoasrece inafara ei esti altfel, s.a.m.d.) nu este decit o idee "elevata" a unei minti care a preluat controlul si asupra sufletului .

Chiar parintii bisericii ne indeamna sa mergem pina acolo cu impropierea lui Hristos , pina incit sa devina absolut in fiinta noastra !

Daca starea de fundamentalist este cauzata de idei dezvoltate de absolutizarea Adevarului , cum se cheama starea rezultata din idei dezvoltate prin relativizarea(adica , balmajirea Lui) Adevarului ?? Ei vedeti, in aceasta stare va aflati dvs. , precum bine ati spus, fara insa a va da seama !

NB: va recomand sa cititi si sa taceti; este mult mai bine asa ! Credeti-ma !

Last edited by zaharia_2009; 22.05.2012 at 20:54:58.
Reply With Quote