Citat:
În prealabil postat de ioanna
Np se definesc ca fundamentalisti, ortodocsii sunt integristi. Pentru mine, atitudinea fundamentalista ar fi aderarea la niste idei intransigente, dezvoltate prin absolutizarea relativului.
|
Nu doresc sa polemizam , nu de alta , dar nu am nimic cu dvs. in schimb frumusetea afirmatiilor ma imboldesc sa gindesc cu voce tare .
Cred ca ar fi potrivit sa nu-mi raspundeti, nemaisocotind ca astfel va si tineti de cuvint .
Dar : Adevarul nu este idee, nu este parere filosofica , nu este categorie filosofica , nu este latitudinea sau cheremul oamenilor .
Adevarul este persoana unica , este insusi izvorul adevarului incontestabil si nerelativ. Asta este si diferenta intre filosofia ortodoxa si cea lumeasca !
Numai in filosofia paminteasca adevarul poate fi relativ sau absolut, adevar adevarat sau adevar fals , in functie de sistemul de referinta . In teologie si in iubirea lui Hristos nu este decit ce am spus pina aici .
A crede ca Adevarul poate fi absolutizat sau dus la extrema sau exagerat , atunci cind vorbesti de Dumnezeu (caci nu poti fi crestin doar la servici si acasa nu , sau esti crestin doar duminica si joia nu, sau esti crestin duminica dar doar in biserica deoasrece inafara ei esti altfel, s.a.m.d.) nu este decit o idee "elevata" a unei minti care a preluat controlul si asupra sufletului .
Chiar parintii bisericii ne indeamna sa mergem pina acolo cu impropierea lui Hristos , pina incit sa devina absolut in fiinta noastra !
Daca starea de fundamentalist este cauzata de idei dezvoltate de absolutizarea Adevarului , cum se cheama starea rezultata din idei dezvoltate prin relativizarea(adica , balmajirea Lui) Adevarului ?? Ei vedeti, in aceasta stare va aflati dvs. , precum bine ati spus, fara insa a va da seama !
NB: va recomand sa cititi si sa taceti; este mult mai bine asa ! Credeti-ma !