Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Asta e culmea orgoliului și garanția pierzării.
Cumva asemănător cu: ”Toți ceilalți sunteți proști!”
|
Nu din orgoliu a facut Ioanna afirmatia aceea referitoare la desavarsirea Ortodoxiei, ea a vrut sa spuna ca Biserica Ortodoxa detine instrumentele care-l ajuta pe om sa se desavarseasca, si anume Sfintele Taine, ca mijloace de comunicare a harului sfintitor.
Nicidecum nu a dorit sa rosteasca vreo sentinta la adresa celorlalti.
Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Eu credea că sunt sinonime; ce-o fi una și ce-o fi alta?.
Oare mântuit înseamnă... promovat?
|
A fi "promovat" implica o anumita indoiala de ce anume vei face dupa-aceea. E ca si cum ai trecut un hop si urmeaza sa te pregatesti de un altul. Ori aceasta indoiala nu mai poate exista atunci cand esti "prins" intr-o relatie interpersonala om-Dumnezeu: atunci nu te mai intrebi ce vei face dincolo, ci esti perfect convins ca ceea ce ai inceput in aceasta viata se termina in vesnicie.
Eu cred ca aceasta "promovabilitatea" face parte integranta din acest curs
firesc al devenirii intru sfintenie. In acest context, pasul trecerii prin moarte devine unul extrem de
firesc pentru crestinul aflat in Biserica si aflat pe drumul sfintirii, sfintire ce nu poate lucra in afara adevarului, deci in afara Bisericii, care este "pastratoarea adevarului". Iar Biserica a fost, este si va fi nebiruita de portile iadului.
Cei doi termeni nu cred ca sunt sinonimi: mantuirea determina un anumit statul al omului care a "trecut cu bine" de judecata Dumnezeiasca, iar desavarsirea e un proces de innoire, schimbare, sfintire continua a omului, proces ce decurge in mod
firesc din comuniunea omului cu Dumnezeu. Deci, acest proces este fara sfarsit, dureaza o vesnicie.