Citat:
În prealabil postat de ioanna
Domnule Zaharia, am spus: atitudinea fundamentalista ar fi aderarea la niste idei intransigente, dezvoltate prin absolutizarea relativului.
|
Banuiam ca e o idee din Yannaras si am cautat si pe net: "Erezia înseamnă a te opri numai la o parte din întreg și a o absolutiza, a o lua drept întregul în ansamblul lui. Cred că cea mai bună definiție a ereziei este aceasta: absolutizarea relativului și relativizarea absolutului."
Si Mihail cita tot din Yannaras, eu v-am rugat sa cititi si din teologi sau sfinti ortodocsi, nu doar Yannaras, care e si contestat.
Sintagma cu "absolutizarea relativului" e folosita de toti cei ce vor sa isi confierme conceptiile moderniste (folosesc acest termen in loc de ecumenism, de fapt e opusul fundamentalismului). E de fapt argumentul folosit ca noi nu cunostem adevarul, ceea ce cunostem e adevarul din punctul cultului fiecaruia, care poate sa fie relativ, deci nu exista erezie si doar fundamentalistii spun de erezii si ii napastuiesc pe alti crestini din alte culte.
De exemplu in cazul Filioque spun ca noi nu stim tot, nu stim ce e purcederea (si dau citatul din Sf. Ioan Damaschin), deci nu putem spune care e adevarul aici, deci ca nu e Filioque. Adica faptul ca absolutizam relativul. Toata dogma este definirea unor parti din intreg, deci invers decat spune Yannaras.
Cum am mai spus, teologia ecumenista se bazeaza pe cea protestanta. Acestia au alte invataturi cu privire la har, Biserica, mantuire, etc. Astfel crestini se numesc cei ce cred in Iisus, jertfa lui Iisus s-a rasfarant asupra tuturor, harul e un fel de binecuvantare de la Dumnezeu (deci succesiune apostolica nu are importanta, binecuvantare are cel ce crede). In invatatura ortodoxa Adam a pierdut harul, iar intruparea Mantuitorului a fost necesara pentru recapatarea harului. Harul a fost trimis la Cincizecime si in continuare aveau parte de el cei ce se botezau cu apa si Duh Sfant (punerea mainilor si mai tarziu Mirungerea). Astfel oamenii recapatau harul pierdut si se puteau mantui. Total diferit de ecumenism si invatatura protestanta, desi si ei spun ca mantuirea e prin har, Sola Gratia (numai prin har).
Dar intr-un fel e ceva adevarat in ce spui, te referi la zelotism. Zelotismul are legatura in general cu canoanele, cu dogma nu are cum sa aiba, aici e ceva fix, nu ceva negociabil. Cuv. Paisie Aghioritul a scris depsre cele doua extreme, de-a dreapta (stilismul, zelotismul) si de-a stanga (ecumensimul, modernismul). La primul punct e adevarat, are legatura cu zelotismul, se poate aplica si la canoane, practici, etc. Dar nu si la dogma. Calendarul e cel mult un canon, chiar si stilistii spun asta pana la urma, dar spun ca si unele canoane sunt dogme.
In privinta punctelor 2 si 3 am explicat mai sus si in multe mesaje. Cum spune si sf. Serafim de Sarov, cei din afara Bisericii pot fi ajutati sa ajunga in Biserica, asta e ajutorul. Dar harul mantuitor e doar in Biserica in Sfintele Taine, in afara cineva poate beneficia de harul exterior care ii ajuta sa vada adevarul si sa vina in Biserica. Nu-i putem face fundamentalisti (de fapt asta suntem toti ortodocsii, ma refer la un sens peiorativ) pe sfinti (am dat din par. Arsenie Papacioc, sf. Igantie, sf. Iiustin, sf. Ciprian, fer. Augustin) si chiar catehismul ortodox. Invatatura ortodoxa de aceea e dreapta, e exact cea scrisa si in Sfanta Scriptura, nu o contrazice. Iisus a spus ca cine nu se boteaza nu se mantuieste si cine nu se impartaseste nu ajunge in Rai. Sfinte Taine nu sunt in afara BO, invatatura ecumenista nu contrazice tot?
Cum spunea si par. Arsenie Papacioc, daca nu se pune problema mantuirii pentru ce ne mai contrazicem cu eterodocsii? Doar ca sa ne mandrim ca avem o inavatatura mai buna? Tot in Rai ajung si ei desi au erezii si nu sunt in Biserica, unde noi abia speram sa ajungem. Ei sunt mai destepti, nu trebuie sa se chinuie asa mult ca noi, oricum ajung tot acolo. Si au dreptate sa spuna ca ce mai conteaza daca e o inavatura drepta sau nu din moment ce nu are importanta. Cel ce iubeste oamenii ii ajuta sa inteleaga adevarul ca sa se mantuiasca. Altfel fara sa stie ii pacaleste, face lucrarea altcuiva, le spune ca se pot mantui si asa, nu trebuie sa vina in Biserica. Nu face un pacat?