Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Dar chiar și această definiție e cu susul în jos (sau, mai bine zis, criteriile la care face trimitere).
De ce echivalăm "confort" cu "izolare" ? Este, în mod real și obiectiv, mai confortabil să ai "camera ta", atunci când ești copil ?
|
Da. Și o spun cu gândul la propria mea copilărie. Ani de zile m-am luptat ca să am o cameră a mea, un spațiu al meu în care alții nu-și bagă nasul și îmi respectă liniștea și dorința de reculegere. Un spațiu în care să pot să stau să desenez și să citesc, să scriu, să mă joc, să mă rog sau să visez cu ochii pe pereți dacă am chef. Și asta fără să stau în permamență cu spaima că vine "Securitatea" peste mine și-mi cotrobăie în suflet, cenzurând tot ce nu e "kosher".
Un spațiu în care nu dă năvală nimeni pe ușă ca să mă întrebe cu un ton de inchizitor, ce carte citesc și dacă e de școală (de parcă Jules Verne și Paul Feval e musai să fie băgați în programă, iar dacă nu-s, nici nu am ce învăța din cărțile lor!) sau să mă întrebe pentru a suta oară de ce mă uit la serialul meu preferat - unicul pe care îl vizionam întotdeauna cu mult drag și care mă făcea să evadez din lumea rea - și să-mi pună întrebarea asta exact, dar EXACT în timpul filmului, de parcă nu putea să se amâne discuția! Auzeam replica: "Acolo nu e nimic real! Unde ai mai văzut tu oameni să se teleporteze?" Sau: "Cum poți să te uiți la urâții ăia? Eu o să-i visez la noapte!". Degeaba răspundeam că eu visez foarte bine, n-am nici un coșmar și că dacă ăia din film sunt urâți, nu-i nimeni obligat să-i privească, ba chiar am nevoie să stau singură ca să-mi savurez porția de fantezie, nu să aud involuntar discuțiile despre cumpărături sau bârfele despre vecini.
...Un spațiu în care să pot desena și picta liniștită fără să mi se strige că fac măscări (deși aveam 10 la desen) și că prăpădesc hârtia și culorile degeaba. Un spațiu în care să-mi pot scrie liniștită în jurnal fără să fiu în permanență cu ochii pe ușă și fără să fiu nevoită să mint invariabil că îmi fac temele. Un spațiu în care să pot compune poezii fără să-mi fie alungată muza, și în care să pot inventa povești fără să fiu criticată de pe margine (vorbindu-se despre mine ca și cum aș fi fost absentă) că prăpădesc caietele și fac lucruri inutile și prostești.
...Un spațiu în care să-mi pot aduna, eticheta și expune colecția mea de roci, cochilii și cuiburi de viespi fără să mă tem că mâine-poimâine cineva le vede și începe să urle sau să le arunce în curte. Un spațiu unde să-mi pot aduce micul meu terariu improvizat dintr-un acvariu vechi în care să-mi țineam șopârla cenușie găsită pe câmp. Inutil să mai spun că n-am reușit să conving pe nimeni că locul animalului e în casă - șopârla dom'ne, e îngrozitoare la vedere, e scârboasă rău, și mai seamănă și cu șarpele ăla biblic care a ispitit-o pe Eva! Și uite așa, din cauza unei nefericite asemănări, și a unor și mai nefericite preconcepții, șopârla mea dragă a fost exilată în magazie, unde, spre marea mea disperare, nu a supraviețuit din cauza frigului.
...Un loc în care să ascult muzică fără să mi s epsună să închid "greierașii", sau să cânt fără să mi se ceară să tac că pe alții îi doare caul, nu le place, vor să doarmă sau pur și simplu să tac că nu-i muzica de mine - deși eram printre favoriții profei la școală.
Și în fine - deși lista ar mai continua, dar nu vreau să plictisesc lumea, - un loc în care să mă pot ruga liniștită, fără să dea vreunul busna, și fără să aud tot felul de ironii la adresa mea, în cazul în care eram surprinsă "asupra faptului".
Să mai continui? Am spus deja că nu. Ideea e că toate acestea ar fi fost evitate dacă aș fi avut cameră proprie iar libertatea mea ar fi fost respectată în acel perimetru. Orice om are nevoie de un spațiu al lui, în care să-și desfășoare activitatea după ritmul propriu și în care să se reculeagă, să-și încarce bateriile.
A fi o ființă socială nu înseamnă a sta la grămadă și a invada spațiul intim al celuilalt. Unele nevoi sunt înscrise în chiar ființa noastră, e inutil să le negăm sau să le demonizăm. Și nu, a sta singur în camera ta nu înseamnă doar să tai frunză la câini cu joystickul în mână. Asta e o altă preconcepție la fel ca și cea mai veche legată de șopârlă.
Numai bine să aveți, oameni buni!