View Single Post
Vechi 30.09.2007, 12:05:27
Z.Lidia Z.Lidia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.01.1975
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mq
M-am uitat un pic ce zice parintele Staniloae despre Sfanta Treime. Pe scurt el zice asa: exista un singur Dumnezeu, care e in trei persoane, si fiecare persoana este Dumnezeu deplin si fiecare persoana le cuprinde pe celelalte.
Destul de clar, nu-i asa ? Pentru ca noi nu avem cum sa intelegem aceste afirmatii complet lipsite de cea mai elementara logica, alegem sa credem, fie ce-o fi. Si sa nu-mi spuneti ca mintea umana nu e capabila sa cuprinda sensul acestor cuvinte, pentru ca in acest caz reduceti la zero cartile tuturor sfintilor parinti, care vehiculeaza notiuni ca Duh Sfant si altele mai mult sau mai putin neclare.

Eu suspectez ca Duhul Sfant e materia primordiala din care a luat nastere lumea creata, materie care a fost prelucrata de Isus (creatorul propriu zis) dupa schitele si legile pe care Dumnezeu le-a inventat.

(Daca nu sunteti de acord, amintiti-va ca pe undeva prin Evanghelia dupa Ioan daca nu ma insel, Isus spune ca prin El s-au facut toate).

Citeste si despre relatia speciala intre cele trei Persoane!
Si despre modurile de cunoastere ale omului.
Consider ca este o carte dificila, dar merita citita.
Mie mi s-au parut destul de logice afirmatiile. Incearca sa explice ceva, deci se adreseaza ratiunii. Ce e ilogic? da-mi exemplu.
Unii aleg sa creada "fie ce-o fi" si ajung sectanti.
Despre ce sens vorbesti ca il cuprinde mintea umana? Oare vorbesti de Dumnezeu Cel necuprins de mintea vreunui om? Fiecare poate cuprindem un sens, vedem o particica din lucrarea lui Dumnezeu, dar nu Il poate cuprinde cineva cu mintea in intregime!!
Sfantul Grigorie de Nazians a scris ceva despre: ce este Dumnezeu.
Sfantul Maxim Marturisitorul a discutat aceasta:
http://remember.crestinortodox.ro/module.php?module=newsannounce&catid=254&item=8018

http://www.crestinortodox.ro/Dumnezeul_crestinilor___o_Treime_de_Persoane-160-14251.html
Sfantul Grigorie Palama a vorbit despre lucrarea Duhului Sfant. "Sf. Grigorie Palama nu a facut decat sa staruie in deosebirea dintre fiinta lui Dumnezeu si lucrarile necreate izvorate din ea."
"Sf. Grigorie Palama vede in lucrarile lui Dumnezeu relatiile lui cu altceva, deci relatiile cu lumea creata. Natura dumnezeiasca nu este insa relatie, fiind asezata peste toate. Nu lucrarea se cunoaste din fiinta, zice Palama, ci fiinta se cunoaste din lucrare. Dar se cunoaste ca este, nu insa si ce este."
Multi sfinti au scris despre Dumnezeu ca replica la ereziile unora. Poate ar fi bine sa citesti si despre erezii.
Reply With Quote