Citat:
În prealabil postat de anna21
Ma întrebati cum trebuie pomeniti parintii dumneavoastra morti în secta! Pomeniti-i în rugaciunea particulara si rugati pentru ei nemarginita mila a lui Dumnezeu, si acesteia încredintati-i soarta lor. Iar în biserica nu pot fi pomeniti. Biserica se roaga pentru fiii sai, ca sa pastreze credinta lor si sa sporeasca în ea, iar pentru cei din afara sa ca sa se întoarca la credinta si sa intre în unire cu Biserica. Dat fiind ca întoarcerea la credinta trebuie sa se savârseasca aici, pe pamânt, puterea acestei rugaciuni se întinde numai asupra petrecerii pamântesti a celor pentru care se face ea. Biserica este unirea vie a tuturor credinciosilor, care, adunându-se sub un singur Cap, Hristos Domnul, alcatuiesc un singur trup. Ea e alcatuita din credinciosii vii si morti. Necredinciosii, vii si morti, sunt în afara ei si în afara Domnului si Mântuitorului nostru, Care e Capul ei. Necredinciosii de aici sunt chemati, si daca se folosesc de aceasta chemare si intra în Biserica se fac si ei madulare ale Bisericii. Mântuitorul spune: „Cine va crede si se va boteza va fi mântuit, iar cine nu va crede si nu se va boteza va fi osândit." Si înca: „Cine nu va fi botezat cu apa si cu Duh nu va intra în împaratia lui Dumnezeu!" Iar acest lucru trebuie savârsit pe pamânt. Mai mult: în cer se va arata dezlegat doar lucrul care a fost dezlegat pe pamânt. S-a întâmplat ca unii din cei vrednici de împaratie sa moara cu vreun pacat nedezlegat, iar Domnul a hotarât ca ei sa se întoarca pe pamânt pentru a împlini ceea ce era cu lipsa. Cei care mor în afara credintei si a Bisericii sunt asemenea cu sinucigasii... Pentru sinucigasi Biserica nu se roaga, fiindca ei mor în pacat de moarte nedezlegat - necuratit prin pocainta... Amar e pentru dragostea dumneavoastra sa auda asta despre parintii dumneavoastra, însa la ei e cam acelasi lucru ca la copiii morti nebotezati. Acestia sunt încredintati nemarginitei milostiviri a lui Dumnezeu. Si dumneavoastra sa încredintati lui Dumnezeu soarta parintilor dumneavoastra, rugându-va pentru ei la rugaciunea particulara ca El sa faca cu ei dupa milostivirea Sa si dupa credinta dumneavoastra în aceasta milostivire.
|
Parerea mea este ca deja discutiile sunt de prisos .
Am mai spus-o si cu alte ocazii : pt. cei care cred nu este nevoie de dovezi, argumente, exemplificari , caci "ferice de cei ce nu au vazut si au crezut" (ci doar au auzit- caci credinta prin auz vine !) , iar pt. cei ce nu cred sau au indoieli in suflet sau au "contributii personale" la talmacirea Evangheliei indoindu-se de inaintasii intelepti , marturiile sunt zadarnice .
De curind am facut trimitere la cazul maladiv de asemanator si ispititor al evreilor din pod si al Gestapoului in care vezi doamne nu stiam cum arata inovatia si noul in credinta si ce este fundamentalistul ortodox .
Iata , acum avem iarasi o revolta a inovatorilor prin care voiesc satisfactie/explicatii cu traditionalistii.
Istoria Bisericii Crestine a cunoscut minti luminate (nu pe calea Evangheliei de astazi, a inaltarii, ci prin contributie individuala), dar luminate in mod exceptional insa a carui invatatura si spirit liber cugetator in domeniul Evangheliei i-au dus drept in fundul iadului .
Un asemenea nebun deosebit de iluminat a si creat teoria APOCATASTAZEI, adica a ceea ce acum, aici de fata, fratii de-a stinga incearca sa sustina : ca (este musai ca) toti sa se mintuiasca. Sau ca toti pamintenii , indiferent de religia lor, au sansa sa se mintuiasca ! Da de ce sa nu se mintuiasca ? . Adica este musai si somalezul burbudi, si togolezul keuma, si marocanul musulman si sudafricanul mason si madagascanul tiosi sa se mintuiasca , nu ? Pai ei de ce sa nu se mintuiasca , numai pt. ca nu sunt ortodocsi ? Si dracii din iad , de ce sa nu se mintuiasca , tot pt. ca nu sunt ortodocsi ? Bai , da cine sunteti voi ma, ortodocsii astia ?
Decretam de astazi , si tineti bine minte ziua toti cei care cititi pe dos pe sfintii parinti si Evanghelia sau care nici macar nu vreti sa le cititi dar filosofati sofisme ... deci decretam , ca incepind de astazi , in frunte cu Origen toate neamurile si oamenii nebotezati in numele Sf. Treimi se vor mintui !!! Clar !
Nu conteaza daca suntem botezati sau nu , noi avem dreptul de la Revolutia Franceza incoace , sa ne mintuim . Si ne vom mintui garantat , ca nu este dupa Dumnezeu , ci dupa cum confabulam noi !
Evanghelia, mai clar, pericopele evanghelice care se citesc la Sf. Liturghie sunt atit de clare incit nu poti amesteca dragostea propovaduita de Hristos pt. zidirea sa si aproapele cu ultimul indemn al Lui la ridicarea la ceruri : "...mergind , botezati toate neamurile in numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh , invatindu-le sa pazeasca toate cite v-am poruncit ' ! Toate acestea poruncite nu le intilnesti decit in ortodoxie.
Vorba lui Matache Macelarul : ehe, nu este chiar asa simplu/cum crezi , frate si sora origenista !
Daca am crede ca toti ne vom mintui intr-un fel sau altul (care mai greu , care mai usor, care mai repede sau care cit de tirziu), nici nu ne dam seama ce contributie majora aducem la teologia ortodoxa : deja am desfintat iadul , deoarece nu mai are cine sa ajunga in el pt. ca oricum , pina la urma toti ne vom mintui .
Ori vorba fratelui Mihail.t , asta este inselare draceasca .
NB: apreciez f. mult surorile care sunt impotriva traditionalistilor si care pastreaza tacerea ! Este un gest admirabil si care fereste de multe consecinte neplacute ! Pt. asta , bravo !