View Single Post
Vechi 24.05.2012, 23:09:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Un preopinent fundamentalist, de aici de pe forum, a dat mai demult un răspuns năucitor la această întrebare, pusă tocmai din perspectiva învățăturii biblice și patristice a judecării după legea firii a celui nebotezat fără vina sa.
Mai pe scurt, vor fi judecați după legea firii și condamnați toți.
Mai adăugați la asta și alte idei, de genul "din BO face parte cine merită", ceea ce conduce logic la concluzia că pruncul somalez mort nebotezat nu a meritat să fie mântuit, și veți avea imaginea unui gen de atitudine care trebuie combătută cu tărie.
Vad ca scrieti "gen de atitudine care trebuie combătută cu tărie", inteleg ca indemnati la un fel de cruciada impotriva celor ce nu va impartasesc opiniile. Dar de fapt opiniile dvs. sunt doar pareri personale, nu se bazeaza decat pe propriile rationamente asupra invataturii crestine, si foarte putin si pe citate si argumente exterioare.
Daca ati observat era o discutie intre ortodocsi, dvs. oricum aveti o alta inavatura fiind catolic, nu stiu de ce incercati tot timpul sa faceti un prozelitism cateodata agresiv a propriilor conceptii.
Va rog sa nu mai dati verdicte si judecati doar pe baza conceptiilor dvs., daca aveti ceva de completat folositi citate care sa reflecte invatatura cunoscuta, asa cum ati facut in ultimul mesaj.
Dar dvs. stiti si care e invatatura catolica, mai bine zis care era cea de pana la Conciliul Vatican II. Chiar in ultimele zile cautand pe net am gasit ca explicatiile ortodoxe ecumeniste mentioneaza de obicei ca BO nu are o formulare dogmatica la fel ca dogma catolica care spune ca in afara BC nu exista mantuire. Va reamintesc: "toti cei care sunt in afara Bisericii Catolice, nu doar paganii dar si evreii sau ereticii si schismaticii, nu pot lua parte la viata vesnica si vor merge in focul vesnic ce a fost pregatit pentru diavol si ingerii sai, daca nu vor fi alaturati Bisericii pana la sfarsitul vietii lor;" http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14253
Vad ca ati interpretat citatul sf. Teofan Zavoratul. Exact asta am spus si eu cand mentionam ca au fost doi sfinti care s-au rugat pentru pagani. La fel si Biserica se roaga pentru ortodocsii care poate au ajuns in iad si ii scoate de acolo.
Reply With Quote