Citat:
În prealabil postat de Ekaterina
Multumesc mult Mihail, am cautat si eu sa aflu mai multe informatii despre aceasta icoana si am gasit un articol pe site in care se regasesc cateva icoane minunate. Autorul articolului spune ca icoana este canonica si nu atinge cu nimc dreapta credinta. Chiar daca in ea se infatiseaza natura deplin umana a Mantuitorului, nu se trece cu vederea natura dumnezeiasca.
http://www.crestinortodox.ro/icoane-...aza-96994.html
"Trupul Maicii Domnului este si el indumnezeit, natura fireasca nu arata cum arata a noastra, este curata intru toate, este deplin fecioara, este deplin cuviincioasa. Elementul aparte al acestei icoana este si el unul cuviincios. "Sanul" la care a fost alaptat Mantuitorul este unul minunat, iar nu unul carnal, unul trupesc. Vedem cum sanul Maicii Domnului nu este in locul lui natural, ci intr-un loc aparte, aproape de umar. Aceasta nu este o eroare de pictare, ci un element esential."
|
N-aș vrea să polemizez unilateral cu autorul articolului, însă nu pot să nu remarc vidul contemporan de informație iconologică și o serie de confuzii datorate acestui fapt.
Apropierea de cultul lui Isis, de exemplu, e cu siguranță o informație provenită din cultura seculară, care cercetează icoana ca o specie artistică printre altele, inventând câteodată influențe doar de dragul avansării unor ipoteze de lucru. Autorul articolului ar trebui să știe, pentru viitor, că iconografia marială apuseană încetează să mai există începând cu secolul XII, până la extincție, înlocuită fiind de arta sacră de influență seculară, străină total de eclezialitatea vizuală intrinsecă marii tradiții bizantine.
În fine.... sunt exigențe și exigențe, în percepția dogmatică a icoanei, e foarte bine să existe dezbatere și controverse cuminți, pentru ca simțirea înțelegătoare a iubitorilor de Hristos să nu lenevească, ci să rodească bogat gândire și experiență teologică.