Citat:
În prealabil postat de floricica
Si cum spuneati ca spune sf. Maxim Marturisitorul?
"Credinta dreapta este medicamentul CEL MARE si CEL DINTAI al mantuirii"?
|
Ma iertati ca sunt asa, mai fraierica, si nu ma sesizez de situatii dar totusi continui sa va intreb :
si care este aceea "credinta dreapta" in gindirea dvs. ? Ca nimeni , indiferent de aiurelile in care cred, nu ar spune vreo data cum ca ei cred intr-o credinta strimba. Toti spun ca intr-o "credinta dreapta" cred.
Si africanii neortodocsi, si islamistii, si toate religiile Indiei, si nebuniile americane si wudu si ... toti spun ca ei cred in ceea ce este drept !
Eu stiu ce sa inteleg prin "credinta dreapta" (si marturie stau cuvintele Sf. M.Marturisitorul cel absolut drept in credinta ortodoxa, aproape unicul , la un moment dat , marturisitor al dreptei credinte !)dar voiesc sa fiu sigur ca si dvs. intelegeti acelasi lucru ca si mine prin aceasta si ca nu vorbim aiurea si nu facem uz de malitiozitate numita fals "iluminare duhovniceasca "
Imi place sa dialogam (in general, dialogul poate fi un lucru folositor), dar cu folos si fara falsa cerebralitate ortodoxa. Altminteri , discutia devine caduca!
Deci spunind ca nu ma sesizez corespunzator de insinuarile dvs. imi permit sa va reintreb : dar care este credinta dreapta ?
NB: eu am vazut , si asta poate vedea pe acest thread oricine, demonstratii de mare finete referitoare la unele dogme ortodoxe (copiate desigur de prin carti , dar traite in suflet ... dupa puteri , si lucrul acesta il voi arata imediat mai jos ), pledoarii de iti vine sa il iei in brate pe emitent si sa fugi cu el , de bucurie, in jurul pamintului deoarece iata sunt oameni profunzd ortodocsi . Dar daca le retii numele si le urmaresti evolutia pe alte threaduri observi ca intreaga lor teorie teologica o concluzioneaza in ecumenism . Si atunci se pune intrebarea : la ce le foloseste atita cunostinta daca ei , in strafundul sufletului lor tot se indoiesc de invatatura ortodoxa, tot cred si altceva decit propovaduiesc .
Si atunci , poti intelege lesne ca aceste f. fine cunostinte de dogmatica ortodoxa nu sunt adevarat intelese si traite ci sunt doar exercitii de "copii-paste" , care au in spate influente straine de ortodoxie , si care stau pe un suflet crezator in orice . Adica "copii-paste" este o pierdere de timp , deoarece in suflet nu ramine nimic !
Istoria Bisericii Crestine/ortodoxe descrie un caz tipic, al Sfintului Teodoret al Cirului , care la un moment dat avea idei nestoriene (de necinstire a MD ca teotocos) si care pt. acest lucru cind a fost apreciat cind denigrat pina la Sinodul de la Calcedon 451 cind a fost pus, in 3 rinduri, sa se lepede de Nestorie , si el de fiecare data spunea : ...da, ma lepad de Nestorie , dar ... Adica el vedea sa fie si cu ortodocsii dreptmaritori dar si cu necinstitorii/hulitorii Maicii Domnului . Si a treia oara i s-a pus in vedere sa-si marturiseasca clar credinta , si atunci, cu chiu cu vai , a devenit clar dreptmaritor, considerat a fi si invatator al bisericii, apoi sfint , s.a.m.d.
Tot asa si cu "dreptmaritorii" de pe acest fir, ei o cinstesc pe MD , dar... sunt una, sau ii sustin, sau cred , sau mai cine stie ce nalucire , si cu cei care nu sunt de credinta drept maritoare dar cred ca asa cum nu cinstesc aceia pe MD ei totusi se vor mintui . Si cum se cheama ambivalenta aceasta ? Ortodoxie ? Eu cred ca nu !
Si daca necinstitorii MD nu pot intra in Rai si altceva decit Rai si iad nu mai exista ... unde Dumnezeu se vor duce acestia dupa adormire ? In purgatoriu ? Si daca zicem , sau nu zicem dar credem asa, atunci ne-am mai pus inca o stampila pe frunte de distepti ce suntem si de explicatoristi ai dogmelor dreptmaritoasre !
Toate acestea sunt scrise evident in legatura cu subierctul arzator al acestui thread si cu mintuirea copilului somalez de pe celalalt thread .
Aici avem o fata , arzator demonstrata si sustinuta, de "dreptmaritori" iar acolo avem o a doua lor fata ! Si ei sunt stimati/apreciati si iubiti ca frati bine cititi si documentati si care scriu cu multa ... foc in inima .
Da, da, in cazul acesta ... sa le cintam in struna si sa le zicem cinste lor , nu , dar sa nu le aratam toate parerile/fetele !?
In rest , fluvii de demonstratii cum sa o ... cinstim pe MD.