View Single Post
Vechi 28.05.2012, 15:24:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Deci, să conchidem: Potrivit unei venerabile tradiții, catolicii se împărtășeau ajunând, adică nemâncând nimic în ziua respectivă, înainte a primirea Sfintelor. Această regulă este menținută în Codul Canonic din anul 1917. În perioada 1951-1960 (nu îmi amintesc exact anul) s-a dat un canon care reducea ajunarea la o oră înainte de primirea Sfintelor, canon inclus în Codul în vigoare din 1984 încoace.
A mai existat o reglementare trazitorie (între cele două) care prevedea ajunare de 3 ore.

Acuma, întrebarea care ne vine imediat în minte este: de ce Biserica, ce are fără îndoială autoritate în a legifera în materie de disciplină a Sacramentelor, a adoptat totuși asemenea modificări ? Ce au avut în vedere cei care au autoritate, mai în amănunt decât binele general al credincioșilor ? Probabil (și aici înaintez în domeniul ipotezelor) că a avut în vedere faptul că ora obișnuită la care se săvârșește Sf Liturghie s-a mutat, de unde se făcea dimineața foarte devreme, către ora 10. Mai mult, Biserica a permis și recomandat săvârșirea Sf Liturghii și după amiaza, pentru credincioși care nu ar putea fi prezenți la cea parohială, de dimineață. Astfel, regula ajunării ar fi devenit prea anevoie de respectat, și este de presupus că lumea s-ar fi ferit de Sf Sacrament ca să nu ajuneze. Dacă ajungi la biserică la Liturghia de Duminică de la ora 18.30, cam greu să nu mănânci nimic de sâmbătă de la 12 noaptea și să faci chestia asta săptămânal, fiindcă majoritatea catolicilor doresc să primească Sfintele săptămânal.
Bine, bine, dar de ce o oră ? Fiindcă de când pleci spre biserică, până când are loc Liturghia Cuvântului și predica (inclusă la Liturghia cuvântului la catolici), până se face consacrarea Darurilor și se distribuie ele credincioșilor, trece de obicei o oră.

Să mai reținem că ceea ce este prevăzut în asemenea canoane sunt reguli minimale, obligatorii pentru toți credincioșii care vor să se mântuiască. Dacă, printre ei, există persoane sănătoase care vor să ajuneze de la ora zero a zilei de Duminică, desigur că nu sunt opriți și Dumnezeu credem că apreciază asemenea nevoințe supraminimale. După cum, dacă protocolul îmi cere să mă adresez cuiva cel puțin cu "dumneata", înțelegem că nu interzice să mă adresez cu "dumneavoastră" și interlocutorul meu, departe de a se supăra, este de presupus că se va bucura să fiu încă mai politicos decât cere norma.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 28.05.2012 at 15:32:51.
Reply With Quote