Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Am arătat în postarea mea anterioară că Biserica Ortodoxă nu are cum să impună episcopilor celibatul, fiindcă:
- Episcopatul nu e o opțiune a persoanei (nimeni nu intră în slujirea preoțească visând la episcopat) , ci o alegere specială a Bisericii
|
Exact aceeași situație este și la romano-catolici, doar cu o treaptă mai jos. Chemarea la preoție nu este opțiune a persoanei. Cristos îi cheamă. El le spune "Eu v-am ales pe voi". De aceea spunem că preoția este vocație, nu profesie. Semnele că ai vocație la preoție sunt, printre altele, dorința de a fi căsătorit mistic cu Domnul și cu nimeni altcineva.
Citat:
- Episcopii sunt aleși dintre monahi, care sunt deja ”celibatari” în virtutea unei alegeri de viață anterioare.
|
Tot așa sunt aleși și presbiterii: dintre cei deja celibatari, în virtutea unei alegeri de viață anterioare, din perioada de discernământ vocațional.
Citat:
Dimpotrivă, biserica respectivă (eparhia) își alege păstorul dintre monahii vrednici pe care-l propune sinodului spre cercetare și validare.
|
Rămâne neclar de ce numai dintre monahi (de fapt, dintre preoții celibi, precum actualul patriarh) și nu dintre toți preoții. Au nu sunt oare vrednici și cei căsătoriți ?