View Single Post
Vechi 29.05.2012, 11:33:39
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Am arătat în postarea mea anterioară că Biserica Ortodoxă nu are cum să impună episcopilor celibatul, fiindcă:

- Episcopatul nu e o opțiune a persoanei (nimeni nu intră în slujirea preoțească visând la episcopat) , ci o alegere specială a Bisericii
Exact aceeași situație este și la romano-catolici, doar cu o treaptă mai jos. Chemarea la preoție nu este opțiune a persoanei. Cristos îi cheamă. El le spune "Eu v-am ales pe voi". De aceea spunem că preoția este vocație, nu profesie. Semnele că ai vocație la preoție sunt, printre altele, dorința de a fi căsătorit mistic cu Domnul și cu nimeni altcineva.

Citat:
- Episcopii sunt aleși dintre monahi, care sunt deja ”celibatari” în virtutea unei alegeri de viață anterioare.
Tot așa sunt aleși și presbiterii: dintre cei deja celibatari, în virtutea unei alegeri de viață anterioare, din perioada de discernământ vocațional.

Citat:

Dimpotrivă, biserica respectivă (eparhia) își alege păstorul dintre monahii vrednici pe care-l propune sinodului spre cercetare și validare.
Rămâne neclar de ce numai dintre monahi (de fapt, dintre preoții celibi, precum actualul patriarh) și nu dintre toți preoții. Au nu sunt oare vrednici și cei căsătoriți ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com