View Single Post
Vechi 29.05.2012, 13:45:29
tikkun_olam tikkun_olam is offline
Banned

Data înregistrării: 27.05.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Celibatul mi se pare o cruce prea mare pentru un preot catolic tanar, aflat in mijlocul lumii. E ca si cum ai pune paie langa foc si te-ai ruga apoi sa nu arda!
Dar celibatul nu este incompatibil cu căsătoria. Poți să fii celib chiar și în interiorul căsătoriei, doar că dorința prea mare a unora de a îi controla pe preoți chiar și cu priivre la ce fac în propria casă sau în propriul dormitor i-a împins la alegerea acestei soluții extreme. Este la mijloc o mentalitate de tip big-brother pe care vîrfurile catolicilor și-au manifestat-o de multe ori în istorie, alt exemplu fiind Inchiziția ereziilor.

Cred că rânduiala ortodoxă în care i se permite preotului să se căsătorească (ba din câte am înțeles i se și impune oarecum) este cea mai normală atunci când este luată în serios de preot și de soția lui. De la un moment dat, pentru cei care într-adevăr doresc viața creștină mai apropiată de desăvârșire, chiar în interiorul căsătoriei se ajunge la celibatul amândurora de comun acord, în sprijinul reciproc pentru mântuire. Dezlegarea de "pat", care pentru unii este foarte grea, dacă nu imposibilă (doar a vorbit și Pavel despre cei care nu se pot înfrîna) ar trebui să apară în interiorul căsătoriei în mod natural, de comun acord între cei doi soți, odată și cu evoluția spirituală a amândurora și cu înălțarea chiar și a "frecvenței" iubirii dintre cei doi soți. Odată cu mai marea spiritualizare a celor doi în timp, și iubirea sau grija reciprocă se spiritualizează și ruperea de relațiile sexuale apare în modul cel mai firesc chiar în interiorul căsătoriei.