View Single Post
Vechi 29.05.2012, 15:09:30
tikkun_olam tikkun_olam is offline
Banned

Data înregistrării: 27.05.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am forumulat si prezentare scurta si concisa a contradictiei teologice nascuta de aceasta dogma eronata
M-ar interesa să știu care este poziția teologiei ortodoxe referitor la acea exprimare "Duh al Fiului", și dacă se referă cumva la vreo proveniență ipostatică a Duhului și din Fiul, ori dacă ea se referă doar la acel duh sfânt cum a fost acela suflat de Iisus Hristos asupra apostolilor imediat după învierea Sa din morți.

Aș vrea de asemenea să spun că și în cazul în care ortodocșii ar accepta că Duhul ar purcede prin Fiul sau și de la Fiul, nu consider deloc că ar trebui cumva să treacă la catolicism, ci cred că și dacă așa ar sta lucrurile (pentru că raporturile intratrinitare nu au fost lămurite sinodal ecumenic de ortodocși) nu cred că ortodocșii ar trebui să treacă la catolicism. Cred că pot să rămână foarte buni ortodocși fără ca să intre în catolicism.

Dar mai întâi m-ar interesa răspunsul la solicitare și precizarea naturii relației intratrinitare dintre Fiul și Sfântul Duh din punctul de vedere al dogmaticii ortodoxe. După cum știm au fost și Sfinți Părinți care au susținut o anumită formă de "filioque", mai mult sau mai puțin conștienți, așa cum au fost și Sfinți Părinți care au susținut că Duhul purcede numai de la Tatăl. Sfântul Simeon Noul Teolog are chiar într-o cartea de-a sa tradusă la Deisis expresia că Tatăl și Fiul ar co-purcede pe Sfântul Duh (cred că într-unul din discursurile sale teologice). Părintele Stăniloae vorbește foarte mult de Duhul Fiului dar nu am înțeles niciodată care este defapt concepția lui, chiar dacă în Dogmatica sa respinge filioque; însă acea strălucire a Duhului din Fiul de care vorbește nu îmi este foarte clar ce înseamnă și dacă nu este cumva o formă mascată de filioque. Și spun asta pentru că nu știu dacă putem vorbi despre Duhul Fiului, chiar în felul în care vorbea Stăniloae, fără ca să ne întrebăm dacă nu cumva această strălucire a Duhului din Fiul are o semnificație constitutivă pentru insăși ipostasa Sfântului Duh, pentru identitatea ipostasei Sfântului Duh în sânul Sfintei Treimi.
Reply With Quote