Condac 7
În sânul minunatei simfonii, care ne înfășoară cu bogatele ei armonii, se face auzită chemarea Ta. Tu ne descoperi pridvorul Împărăției ce va să fie în dulceața cântărilor, în minunatele acorduri ale sunetelor, în simțirea înaltă din glăsuirea lor, în strălucirea lucrării artistului. Orice adevărată frumusețe ne poartă sufletul spre Tine ca o puternică chemare, făcându-ne să înălțăm, cu glas de sărbătoare, cântarea: Aliluia! Aliluia! Aliluia!
Icos 7
Cu Pogorârea Sfântului Duh Tu luminezi și faci să rodească arta pictorilor, inspirația poeților, gândirea savanților. Cu puterea cunoașterii cea de Sus pătrund ei legile Tale, luminându-ne adâncul înțelepciunii Tale de Ziditor. Lucrările lor și fără de voie Te mărturisesc! O, cât ești de mare în operele lor! Cât ești de mare în omul pe care Tu L-ai făcut!
Slavă Ție Celui ce Ți-ai arătat Puterea în legile ce cârmuiesc zidirea!
Slavă Ție că toată făptura e plină de legile pe care i le-ai rânduit!
Slavă Ție pentru tot ce ni s-a descoperit prin Harul Tău!
Slavă Ție pentru ceea ce cu înțelepciune ne-ai ascuns!
Slavă Ție pentru geniul minții omenești!
Slavă Ție pentru puterea de-a lucra cele de folos!
Slavă Ție pentru limbile de foc ale inspirației!
Slavă Ție Doamne Dumnezeule, în veci!
Condac 8
Cât ești de apropiat de noi în ziua bolii! Tu Însuți cercetezi pe cei bolnavi! Tu Însuți Te apleci spre patul celui suferind! Și inima lui stă de vorbă cu Tine. Tu luminezi sufletul cu pace, în vremea grelelor pătimiri și scârbe! Tu trimiți ajutor neașteptat! Tu mângâi! Tu cercetezi cu dragoste și mântui! Ție Îți înălțăm cântare: Aliluia! Aliluia! Aliluia!
Icos 8
Când, prunc fiind, Te-am chemat cu înțelegere pentru prima oară, mi-ai împlinit rugăciunea și mi-ai adumbrit sufletul cu pacea Harului Tău. Atunci am înțeles că Tu ești Bun și fericiți sunt cei care aleargă la Tine! Am început a Te chema din ce în ce mai des, iar acum strig:
Slavă Ție Celui ce împlinești cererea mea pentru cele bune!
Slavă Ție Celui ce veghezi necontenit asupra mea!
Slavă Ție Celui ce tămăduiești neputințele și scârbele cu trecerea vindecătoare a timpului!
Slavă Ție Celui ce singur știi de ce îngădui să fim prigoniți pe nedrept!
Slavă Ție Celui prin care nici o pierdere nu e de neînlocuit și tuturor le dăruiești Viața-de-Veci!
Slavă Ție Celui ce faci nepieritor tot lucrul cel înalt și bun!
Slavă Ție că ne-ai făgăduit reîntâlnirea cu cei de aproape ai noștri, adormiți în nădejdea Învierii!
Condac 9
De ce zâmbește tainic toată făptura în zilele de praznic? De ce atunci se revarsă în inimă o minunată ușurare, fără asemănare cu cele pământești și însuși văzduhul devine altar și biserică purtătoare de lumină? E adierea Harului Tău! E strălucirea Taborului! Cerul și Pământul cântă atunci lauda: Aliluia! Aliluia! Aliluia!
Icos 9
Când m-ai insuflat spre a sluji aproapelui, luminându-mi sufletul cu umilința, atunci una din razele Tale nenumărate a căzut asupra inimii mele și ea s-a făcut purtătoare de lumină, fer în văpaie; am privit chipul Tău tainic și neapropiat.
Slavă Ție că ai preschimbat viață noastră cu faptele bunătății!
Slavă Ție că ai pecetluit cu negrăită dulceață fiecare din poruncile Tale!
Slavă Ție că Te sălășluiești în chip nevăzut acolo unde adie buna mireasmă a milostivirii!
Slavă Ție că ne-ai trimis nereușite și scârbe, ca să ne întoarcem ochii spre suferința celorlalți!
Slavă Ție că ai pus mare răsplată în însăși fapta bună!
Slavă Ție că primești avântul spre cele înalte!
Slavă Ție că învălui cu iubirea mai presus de toate!
Condac 10
Un lucru prefăcut în pulbere nu se alcătuiește iară din aceasta, dar Tu învii pe cei a căror conștiință s-a stins și întorci la frumusețea cea dintâi sufletele ce o pierduseră, fără nădejdea de a o mai dobândi. Cu Tine nimic nu e cu neputință de îndreptat! Tu ești cu totul Dragoste! Tu ești Cel ce pe toate le zidești și Cel care
iarăși dai Viață! Pe Tine Te lăudăm cântând: Aliluia! Aliluia! Aliluia!
Icos 10
Dumnezeul meu, Cel care cunoști căderea îngerului trufaș al zorilor, mântuiește-mă cu Harul Tău! Nu mă lăsa să mă îndepărtez și să mă îndoiesc de Tine! Ascute auzul meu ca să aud în toate clipele vieții mele glasul Tău tainic și să-Ți strig, iubitorule de oameni:
Slavă Ție pentru minunatele potriviri de întâmplări, pe care le-a rânduit Pronia Ta!
Slavă Ție pentru presimțirile dăruite de Har!
Slavă Ție pentru povețele glasului tainic!
Slavă Ție pentru descoperirile din vis și din trezie ale cuvioșilor Tăi!
Slavă Ție Celui ce zădărnicești planurile nefolositoare!
Slavă Ție Celui ce ne trezești prin suferințe din beția patimilor!
Slavă Ție Celui ce smerești spre mântuire trufia inimii!
Last edited by myself00; 27.07.2012 at 03:18:41.
|