View Single Post
Vechi 30.05.2012, 18:56:54
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Interviu cu Parintele Arsenie Papacioc

,,-Părinte Arsenie, ni se spune în ultima vreme că nu mai avem voie să folosim cuvintele eretic, papistaș și că ar trebui să redefinim dogmele, ca să ne aliniem și noi constituției Uniunii Europene, cum vi se pare lucrul acesta?

- Uite, domnule, parcă de la Uniu­nea Europeană ne tragem! E foarte grav cuvântul eretic, nu poate să fie rătăcire în învățătura creștină… Și cu ce să înlocuim cuvântul eretic? Parcă noi am făcut cuvântul acesta! L-au făcut Sfinții Părinți și cine atacă problemele de dogmă cade în erezie.

Eu uite ce vă spun: Biserica a dat anatemizare pe toți care n-au respectat niște lucruri, la toate sinoadele ecumenice. Și peste tot a anatemizat patriarhi și alți oameni din Biserică și peste tot în istoria Bisericii au fost astfel de exemple. Anatema știți ce înseamnă? Despărțirea de Dumnezeu, unirea cu Satana și intrarea în iad de pe pământ; aceasta este cea mai gravă pedeapsă pe care a dat-o Biserica – anatemizarea. Să avem o poziție de eroi, nu de milogi.

- Care trebuie să fie atitudinea noastră de mărturisire? Cum pot fi niște oameni simpli, care nu cunosc dogmele și nu știu cum să apere adevărul, eroi?

- Nu trebuie multă teologie ca să fii erou, trebuie cu multă fermitate să spui simplu: noi nu ne facem eretici. Ce au zis Sfinții Părinți, acela-i adevărul pe care-l credem și noi.Noi rămânem la crezul nostru, la sfânta noastră Biserică Ortodoxă.Apostolul Pavel, această grozavă figură, spune că dacă înger de sus vă va învăța altceva, anatema să fie. Bine, că unii să mai stea și la o cafea sau la masă cu ereticii. Acesta e sistemul – ca să te amorțească, să nu mai vezi, pentru că neadevărul în care ei trăiesc îi mustră pe dedesubt. Voi nu vă dați seama ce durere ai când ești un om vândut. Încă o dată vă spun: adevărul poate fi la unul singur, și să fii fericit că ești singur, căci cu atât mai puternic vei fi. Pentru că de acum urmează să mă ajute Hristos, eu am făcut tot ce mi-a stat în putință, de acum Hristos va birui întru mine“.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 30.05.2012 at 19:00:12.
Reply With Quote