Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Eu am auzit frecvent discursul anti-legalist de tip mihailc. Numai că l-am auzit la protestanți și la Oastea Domnului. Este pentru prima oară când îl aud de la un pretins ortodox, unul din "mainstream".
Am fost mereu mirat de legalismul lui Isus. Deși, în mod evident, era ultima Persoană care ar fi fost obligată să respecte legile lui Dumnezeu, fiind însuși Legislatorul ca să zic așa, Isus a ales, de-a lungul vieții sale pe pământ, să fie un perfect legalist. Tăiat împrejur, la Templu, la 8 zile de la naștere, conform canonului prescris, îl vedem la Cina cea de Taină îndeplinind un alt ritual, cel al Pessah-ului. Viața Domnului nostru printre noi a fost un lung șir de acțiuni legaliste. Pe leproși îi trimite să fie văzuți de preoți, conform cu prescripțiile a ceea ce era, pe atunci, religia cea adevărată, etc, etc. Chiar și după moartea Sa, femeile mironosițe apar la mormânt sărind peste Șabat ca să respecte o literă a canonului. Nu este, atunci, curios că cei care, urmându-L pe Isus, pe sfinții Săi, pe femeile mironosițe, aleg să respecte cât mai fidel canoanele date de Dumnezeu prin Biserica Sa, ajung în tărbaca unor liberaliști alde mihailc ?
|
Chiar nu intelegeti fenomenul ?
Seraphim Rose numea asta "being spiritual while looking in a mirror".

Acolo propaganda a fost alta pentru ca elitistii pozau in traditionalisti.
Iata o opinie a unui alt parinte despre o scrisoare a unor "traditionalisti "
"Omul care a scris acest lucru nu crede în Dumnezeu, adica tot ce este sfant,spiritual, si canonic in scrisoare este pus acolo pentru niste motive ulterioare...Scrisoarea în sine nu merită un răspuns.
Ei sunt experți în această tactică și vor rupe orice răspuns al tau în bucăți, știind cum să facă să pară că tot ce spui este greșit."
http://orthodoxinfo.com/ecumenism/fsr_63.aspx