View Single Post
Vechi 01.06.2012, 15:59:31
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Deci mai sunt si astazi sfinti vii cum erau pe vremea lui Pavel? Iar daca nu sunt la fel de multi ca atunci, unde as putea eu sa merg sa vad macar un sfant sfintit prin ortodoxie?
Astăzi, sunt mult mai mulți decât în vremea lui Pavel. Nu știu cum e prin ortodoxie, dar eu am văzut și văd în fiecare Duminică sfinți. Sfânt a fost și bătrânul meu preot, care pentru Cristos a lucrat, vreo opt ani, în minele de plumb în vremea lui Dej, ca muncitor necalificat în vremea lui Ceaușescu. A murit ca protopop al Bucureștiului și Ungrovlahiei, în aceeași garsonieră în care a trăit ultimii ani, înconjurat numai de câteva cărți fundamentale și de câteva icoane. Nu a renunțat la rasa lui călugărească nici la mai multe decenii după ce dușmanii lui Cristos și ai țării noastre i-au confiscat biserica unde slujea, i-au desființat ordinul bazilitan, i-au risipit frații prin pușcării și domicilii forțate. Nu am nici cel mai mic dubiu că acel adevărat pescar de oameni se află cu sfinții și îndrăznesc să mă rog lui, și nu pentru el, așa cum mă rog sfinților.

Un alt sfânt este și preotul meu actual. Era un inginer promițător când a rămas văduv. Preotul despre care am vorbit mai sus l-a pescuit și pe el, descoperindu-i-L pe Cristos. Și-a lăsat cariera și casa și a început să slujească, clandestin, cu bătrânul preot. A primit punerea mâinilor prin anii 80. În 1990, când era deja om spre 50 de ani, Biserica, ieșind la lumină, l-a trimis la....studii. Cinci ani a mers în celălalt capăt al țării, la Blaj, în fiecare luni dimineața, om în pragul bătrâneții, la cursuri, fiindcă așa i-au cerut superiorii lui, ca să fie un preot mai bun. Sâmbătă dimineața venea cu trenul de noapte și se pregătea pentru slujba de Duminică.

Alt sfânt în viață este și părintele X, care, la numai un an de la primirea hirotoniei, an în care s-a ocupat de copiii cercetași, la 25 de ani, a făcut pasul înainte și a plecat în Kenya, la muncă de misiune, trăind acum printre zebre, antilope Gnu și copiii băștinașilor, cu care a încropit o bisericuță cu un spital alături.

Mulți sfinți în viață mai văd și în bănci. Spre exemplu, dna Y, laică, care a lăsat o carieră ca să-și crească cei 5 copii cât i-a dat Domnul, mai lucrând sporadic ca...supraveghetoare afterschool și a altor copii, că unde încape mia, încape și suta. Și totuși, toți copiii ei sunt îmbrăcați decent și curat și cu toții vin Duminica să prânzească cu Domnul. Sau măicuțele Z, surori ale carității, pe care le recunosc de la o poștă datorită baticului lor alb cu tighel albastru marin, purtat de Maica Tereza. Pe ea o urmează, trăind laolaltă cu vreo 20 de oameni ai străzii într-o casă pe care o gospodăresc și tocmai i-au făcut niște paturi suprapuse.

Sunt, așadar, mulți sfinți. Dar sfințenia este discretă, numai mârlănia și cu murdăria urlă pe străzi și e mai vizibilă.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com