Citat:
În prealabil postat de ancaemanuel
cod_gabgiel, in acelasi ton cu intrebarea ta: cind le-a dat ucenicilor autoritate sa scoata draci, s-a privat El de acest drept ?
stupida intrebare asa ?
Iar pacatele nemartusisite, tocmai acelea dovedesc ca n-ai renuntat la totii dracusorii :D
Ii pastrezi pe aia mai viteji.
|
Deci iarta si pacatele nemarturiste - daca sunt de iertat, bineinteles.
Asa gandeam si eu. De putut, e clar ca le poate ierta, pentru ca este omnipotent, dar ma intrebam daca nu cumva a renuntat voluntar la acest atribut in favoarea urmasilor spirituali ai apostolilor, adica a preotilor.
Dar intr-adevar, nu cred sa fie asa, dupa exemplul cu scoaterea dracilor.
Spovedania e buna, dar nu cred ca un om nespovedit cu pacate marunte si fapte bune mari nu va fi iertat, doar pentru ca nu s-a spovedit.
La fel, nu cred ca un pacat mare iertat neintemeiat de un preot este cu adevarat iertat. De exemplu, am auzit de un caz in care, pentru un avort, i-a fost dat cuiva sa citeasca odata psalmii, si, pentru ca nici asta nu a reusit sa faca, a primit canon sa aduca niste ulei si alte fleacuri de trebuinta la biserica.
Cat despre dracusorii mei, desigur nu sunt sfant nici pe departe, ba am chiar pacate grele, dar o sa le marturisesc. Gasesc eu undeva, departe de casa, vreo manastire.