Citat:
În prealabil postat de Doriana
Catalin, daca nu am bunavointa sa vad sfintii in viata nu ii voi vede nici pe cei din carti. Dar nu cred ca sunt atat de greu de convins pe acest subiect. Problema nu e ca eu nu as recunoaste sfintii ortodocsi, caci eu deja cunosc cativa sfinti ortodocsi IN VIATA. Problema este ca voi o tot dati cotita si refuzati sa ii vedeti, asteptand sa moara. Iar dupa moarte, cum am mai spus, nimeni nu mai poate verifica daca intr-adevar au fost sfinti, deci e un cerc vicios. Pe parintele Paisie nu mai pot merge sa il vad, deci nu ma ajuta cu nimic link-ul.
De la o religie care se lauda ca este singura sfintitoare ma astept totusi sa imi arate macar vreo 10 sfinti pe care i-a sfintit si care inca mai sunt in viata, ca sa ii pot vedea si eu. Daca nu, vorbele raman doar vorbe...
|
Am gasit acum cautand altceva ce spunea Sf. Iustin Popovici in legatura cu acest subiect:
“Mantuirea consta in sfintirea omului prin Duhul Sfant… Nascuti pentru Duhul Sfant, prin sfintire si luminare, crestinii sunt si raman crestini numai in Duh Sfant, de aceea se si numesc sfinti”
"Sfintenia este unire dupa har cu Dumnezeu,... sfintenia este starea normala a sufletului nostru dupa chipul lui Dumnezeu."
"In Botez si in Mirungere, omul primeste de la Duhul Sfant plamada sfinteniei cu care va trebui sa-si plamadeasca tot sufletul si trupul lui prin exercitarea virtutilor evanghelice.."
Pentru ca in Sfanta Euharistie se gaseste plinatatea si desavarsirea sfinteniei si a luminarii. Dincolo de ea (adica de Sfanta Euharistie) natura omeneasca nu mai poate inainta, in ce priveste intimitatea, unirea ei cu Dumnezeu, pentru ca nu mai are unde sa inainteze (vezi Evrei 10,10-14; I Corinteni 10,16-17).
Transformat prin nevointele in har, omul devine treptat din ce in ce mai sfant si mai luminos.
Cultura fara sfintenie, “luminarea” fara sfintirea in Duhul Sfant, acestea le-a inventat Europa in idolatria ei umanista.
http://www.razbointrucuvant.ro/2011/...esti-pe-altii/